BRAȘOV. Se anunță vacanțe „cu mai puţine măsuri sanitare, dacă nu apare o altă tulpină COVID-19 mai agresivă”
Premierul României, Nicolae Ciucă, a avut luni, 31 ianuarie, o intervenţie online la Adunarea Generală a Alianţei pentru Turism ce s-a desfăşurat la Braşov. Printre altele şeful Guvernului i-a asigurat pe reprezentanţii celor 24 organizaţii şi patronate care fac parte din Alianţă va urma o perioadă mult mai bună pentru acest domeniu.
„Ştiu că vă preocupă foarte mult restricţiile sanitare şi, implicit, măsurile de susţinere pentru HORECA, de aceea, aş vrea să vă spun că, din punctul nostru de vedere, România are potenţialul turistic necesar, astfel încât HORECA să se apropie de 10% din PIB, un motiv în plus ca statul şi mediul privat să fie parteneri. Restricţiile sanitare actuale sunt măsuri care încearcă să aducă în balans atât nevoile industriei, cât şi contextul medical actual. După mesajele specialiştilor din sănătate, atât din Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cât şi din alte instituţii, se pare că ne îndreptăm spre o primăvară şi o vară mai liniştite, cu mai puţine măsuri sanitare, dacă nu apare o altă tulpină COVID-19 mai agresivă”, le-a transmis premierul reprezentanţilor din domeniul turismului.
Şeful Guvernului a mai anunţat că operatorii din turism vor beneficia şi de sprijin pentru rezolvarea crizei forţei de muncă. „Am făcut deja un prim pas pentru rezolvarea pe termen scurt a crizei resursei umane din HORECA. Un contingent de 100.000 de lucrători străini a fost aprobat săptămâna trecută şi urmează să primim informaţii şi de la MAE cu privire la dezvoltarea reţelei de consulate, pentru a ne asigura că dosarele vor fi procesate în ritmul cerut de piaţă. Pe termen mediu şi lung, unităţile educaţionale şi mediul antreprenorial în turism din România trebuie să reia legăturile şi să dezvolte în mod competitiv şi atractiv sistemul educaţional dual”, a anunţat Ciucă.
Facilități fiscale pentru HoReCa
Totodată, el a enumerat şi măsurile de susţinere financiară a agenţilor economici din domeniul turismului: „În ceea ce priveşte Programul «HORECA 1», sperăm ca până la finalul primei săptămâni din februarie toţi banii să ajungă în conturile beneficiarilor. Din câte reţin, plăţile au început pe 20 ianuarie, iar suma totală restantă era de 1,13 miliarde lei şi va fi acoperită în integralitate. Iar în funcţie de execuţia bugetară, de evoluţia PIB-ului, de ponderea măsurilor privind compensarea costurilor pentru a depăşi provocarea din domeniul energetic, putem vorbi în vară de «HORECA 2» la rectificarea bugetară. În acest sens, Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT) a pus în consultare publică un act normativ care să permită implementarea Programului HORECA 2, în cazul în care rectificarea bugetară va cuprinde suplimentarea bugetului MAT”.
Măsurile de plafonare şi compensare a facturilor la energie şi pentru IMM-uri reprezintă un alt sprijin de care a amintit premierul, care a ţinut, totuşi, să precizeze că este vorba de un „efort bugetar semnificativ”.
Mai mult, Ciucă a menţionat că luni dimineaţa în şedinţa de Guvern „am decis, pentru HORECA, sector care se confruntă cu lipsă de lichiditate, prelungirea măsurii privind scutirea de la plata impozitului specific datorat de operatorii economici pentru o perioadă de 180 de zile, calculată de la data intrării în vigoare a ordonanţei. Concomitent, s-a prevăzut şi mecanismul de recalculare a impozitului specific datorat, în sensul scăderii acestei perioade de 180 de zile din totalul de 365 zile ale anului fiscal”.
Întreaga intervenție aici.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.