Rezervoarele de apă din incinta Cetății Ţărănești din Râșnov vor fi demolate în scurt timp
Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniul Cultural Național Brașov (DJCPCN) a găsit modalitatea prin care poate urgenta lucrările de demolare a celor două construcții
Primarul Râșnovului, Adrian Veștea se declara ieri nemulțumit de tergiversarea procedurilor de avizare a lucrărilor de restaurare a Cetății Ţărănești din Râșnov. El susține că documentația privind demolarea celor două rezervoare de apă, construite ilegal de fostul administrator a fost depusă la DJCPCN în urmă cu o lună, iar ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a promis că lucrările vor fi avizate în regim de urgență. „Deocamdată nu avem nici o informație oficială în acest sens și dacă sun la București, mi se spune că de problema demolării turnurilor trebuie să se ocupe Direcția județeană din Brașov, iar de aici ni să răspunde că, fiind vorba de un monument istoric de clasă A, toate aprobările trebuie obținute de la București. Dacă m-aș apuca să fac ceva fără autorizație aș fi la fel ca cel de dinaintea mea”, a declarat Veștea. În același timp, primarul din Râșnov s-a declarat îngrijorat că ploile abundente din ultima perioadă ar putea conduce la prăbușirea unor noi porțiuni de zid sau chiar a celor două construcții ilegale.
S-a identificat o „portiță”
De cealaltă parte, directorul coordonator al DJCPCN Brașov, Alexandru Stănescu, a afirmat că documentația privind renovarea Cetății a fost transmisă Ministerului Culturii încă din 9 iunie, pentru a fi inclusă în ordinea de zi a ședinței comisiei ce se ocupă de evaluarea monumentelor istorice, ce s-a desfășurat în 24 iunie 2010. „Pentru monumentele istorice și siturile arheologie din clasa A, cum este și cazul Cetății din Râșnov, avizele sunt eliberate doar de Ministerul Culturii. Legislația ne interzice să dispunem unele lucrări. Practic, în astfel de situații, responsabilitatea noastră este să întocmim referatul de înaintare a documentației către minister și să asteptăm rezoluția. Totuși, ținând cont de faptul că cele două rezervoare de apă sunt niște construcții ilegale, DJCPCN poate solicita proprietarului desființarea acelor imobile și readucerea monumentului la starea inițială, în măsura în care acest lucru este posibil. Astfel, noi vom cere Primăriei Râșnov să demoleze cele două construcții ilegale”, a declarat Stănescu.
Proiect de un milion de euro
În urmă cu o lună, în timp ce autoritățile locale din Râșnov se pregăteau să depună la Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, proiectul de restaurare a Cetății Ţărănești din Râșnov, o porțiune a zidului de fortificație s-a prăbușit. În aceste condiții, expertizele și proiectele au trebuit refăcute, ocazie cu care s-au descoperit noi nereguli privind lucrările de „restaurare” efectuate în perioada 2000-2006 de fostul administrator (o firmă privată) Autoritățile locale vor depune zilele acestea noul proiect la Ministerul Culturii și Patrimoniului, de unde, potrivit promisiunilor ministrului, lucrările vor fi avizate în regim de urgență. „După obținerea avizelor de la București, vom demara licitația. Costul lucrărilor se ridică la 40 de miliarde de lei vechi, adică aproape un milion de euro. Cred că este o sumă pe care o vom găsi cu destul de multă dificultate”, a declarat Veștea.
Gafe sau zgârcenie?
Specialiștii afirmă că lucrările de „restaurare” efectuate de fostul administrator nu au respectat nici legislația în domeniu, dar nici legile de bază ale ingineriei. Astfel, potrivit memoriului tehnic prezentat de arhitectul Gero Szekeres, în perioada 2002-2006 – fără a exista documentație tehnică de specialitate – s-au realizat numeroase lucrări de zidărie de piatră, toate zidite cu mortar din ciment. „S-a suprimat taluzul inițial de susținere a zidului de fortificație și s-a dezvelit întregul sistem de fundare a zidului de fortificație sudic. În prezent, fundațiile descoperite ale zidului de pe latura sudică, în zona parcajului sunt expuse intemperiilor, infiltrațiilor de ape meteorice și ciclurilor succesive de îngheț-dezgheț. Acestea au dus, în final, la prăbușirea parțială a zidului”, se arată în document.
Arhitectul a mai precizat că, în urma expertizelor inițiale, efectuate în perioada octombrie-decembrie 2009, s-a considerat că „a fost vorba de niște greșeli de execuție, deoarece, în mod normal, zidul clasic de beton nu putea fi turnat peste pământ și piatră. Cum zidul nu a fost acoperit cum trebuie, prin structura de beton, apa s-a infiltrat, iar peretele s-a despicat și, în mod inevitabil, s-a prăbușit. Am mai descoperit că, pe o porțiune lungă a zidului s-a aplicat acest procedeu”, a declarat arhitectul. El constată că asemenea gafe nici un inginer începător nu putea face. „E de la sine înțeles că nu poți lăsa fundațiile în aer și nu poți îndepărta taluzul doar dintr-o parte, astfel încât să supui zidul unor presiuni din partea opusă. Mai mult, partea care s-a dărâmat nu avea doar rolul de fortificație, ci era și zid de sprijin, pentru pământul din incintă. Apoi, în urma lucrărilor de «restaurare» s-a ajuns la situația în care, la bază, zidul era mai subțire decât în partea superioară. Este incredibil cum o cetate care a reușit să rămână în picioare timp de 540 de ani, riscă să fie distrusă acum, din cauza unor gafe”, a continuat Szekeres.
Rezervoarele de apă vor fi demolate
De asemenea, arhitectul consideră că cele două turnuri construite de fostul administrator, pentru a masca niște rezervoare de apă pe care le-a amplasat în Cetate, au fost făcute, la fel, fără avize, autorizații, cu niște oameni care nu aveau nimic în comun cu construcțiile.
El a mai precizat că demolările se vor efectua manual. „În primul rând este vorba de siguranța celor care vor lucra acolo. Apoi, conform regulilor de restaurare, lucrările trebuie efectuate numai de specialiști. Practic, cele două clădiri se vor demonta piatră cu piatră, dar munca va fi mult ușurată, deoarece mortarul folosit este de proastă calitate”, a explicat arhitectul.
Primarul orașului speră că cele două construcții ce maschează rezervoarele de apă vor fi demolate cât mai repede, pentru a se putea redeschide parțial Cetatea. „Din cauza celor două «turnuri» cetatea a fost închisă. După ce le vom dărâma, vom putea deschide câteva trase în interiorul fortificației, iar noi sperăm ca acest lucru să se întâmple în două sau trei luni”, a mai declarat Veștea.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.