BRAȘOV. Cât câștigă un polițist local?! Bani de la Primărie și pentru pregătire! Trai pe vătrai…
S-a tot vorbit de (in)eficiența Poliției Locale la nivel național, mulți specialiști – și nu numai – susținând că activitatea acesteia nu-și justifică multe din cheltuieli. Unele primării din țară chiar au desființat această structură, argumentând că are cam aceleași atribuții cu Poliția Națională. În altele, structura Poliției Locale a fost reformată, și la Brașov – se știe – iscându-se polemică pe marginea acestui subiect.
Conform unei analize fanatik.ro, la Brașov, un polițist local care a absolvit liceul primește 2.826 de lei la începutul carierei și poate spera la un nivel maxim de 4.414 de lei. El ajunge la un salariu de 6.099 de lei, dacă, între timp, își face studii superioare. Potrivit sursei citate, șeful Poliției Locale din Brașov are un salariu de 10.912 de lei/lună.
La Brașov, însă, salariile polițiștilor locali sunt mici față de cât au cei din subordinea Primăriei Sectorului 1 București. Acolo, șeful Poliției Locale poate câștiga până la 13.749 de lei pe lună. De asemenea, potrivit Fanatik, un polițist local cu studii medii aflat la început de carieră câștigă 4.000 de lei, iar dacă ajunge la gradul profesional „superior” și cu gradația de vechime 5, are un salariu de 5.727 de lei. Dacă respectivul polițist local are studii superiare de scurtă durată, leafa sa poate atinge 6.712 de lei, chiar dacă nu are nici o funcție de conducere.
De asta, mulți angajați din MAI preferă să se transfere la Polițiile Locale, unde salariile sunt mai mari, iar munca, mai relaxată.
Pe lângă cheltuielile cu salariile, primăriile sunt obligate să le asigure polițiștilor locali buget pentru pregătire. Astfel, cei cu atribuții în domeniul ordinii și liniștii publice, precum și cei cu atribuții în domeniul circulației rutiere sunt obligați ca, în termen de un an, să urmeze un program de formare inițială organizat într-o instituție de învățământ din cadrul MAI, dacă nu au absolvit deja cursurile unei astfel de instituții.
Cursurile durează trei luni, iar pentru anul 2022 sunt de 2.550 de lei pentru fiecare „elev”, la care se adaugă cheltuielile de cazare și cele cu hrana, acestea din urmă fiind stabilite la 40 de lei pe zi.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.