Expres

BRAȘOV. Drumuri județene în modernizare, preluate de „Anghel Saligny”. Economie de 200 de milioane de lei la bugetul CJ

 

Patru proiecte de modernizare a unor drumuri judeţene sunt propuse de Consiliul Judeţean Braşov spre finanţare în cadrul Programului Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, lansat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA).

Cel mai amplu proiect este cel privind modernizarea drumului interjudețean DJ 105 A (km 53+000-81+600) şi DJ 104 D (km 1+960-27+400).

Drumul are o dublă funcţionalitate: pe de o parte, el conectează zona Rupea de Ţara Făgăraşului, pornind din oraşul Rupea, trecând prin localităţile Dacia, Jibert, Lovnic, Văleni şi Şoarş (28,342 km) şi continuând până în municipiul Făgăraş (9,800 km), iar pe de altă parte, asigură o legătură rutieră între zona Făgăraş şi judeţul Sibiu, prin satul Bărcut, până la limita de judeţ (15,640 km), ceea ce poate reprezenta o alternativă rutieră la DN 1.

Acest proiect este structurat pe trei loturi şi implică atât reabilitarea totală a părţii carosabile, cât şi refacerea podurilor, a podeţelor, acostamentelor, trotuarelor şi acceselor la proprietăţi pe întreaga lungime a drumului interjudeţean, dar şi amenajarea de staţii pentru transportul public de persoane, realizarea marcajelor rutiere şi refacerea parapetelor.

Celelalte trei proiecte se referă la drumuri din zona metropolitană a Braşovului care totalizează aproximativ 12,8 kilometri necesar a fi reabilitaţi şi modernizaţi.

Este vorba despre „Proiect Tehnic şi Execuţie Reabilitare DJ 106 B Vulcan (DJ 112 A) – Holbav – Paltin (DJ 106 A) km 0+000-6+505”; „Proiect Tehnic şi Execuţie Modernizare DJ 113 Sânpetru (DJ 103) – Preventoriu TBC Sânpetru, km 0+000-2+000”; „Proiect Tehnic şi Execuţie Reabilitare DJ 108 Hărman – Sânpetru km 0+000-4+380”.

Toate aceste proiecte sunt în derulare, fiind incluse în lista de investiţii a Consiliului Judeţean Braşov din anul 2021.

Aprobarea finanţării lor din fonduri guvernamentale ar genera o economie de aproximativ 200 de milioane de lei în bugetul CJ destinat reabilitării şi modernizării infrastructurii rutiere şi ar permite ca începând cu anul viitor să fie finanţate mai multe documentaţii de proiectate necesare reabilitării şi modernizării altor drumuri din judeţ.

„După aprobarea Programului «Anghel Saligny» şi a normelor metodologice de aplicare, am analizat cu specialiştii din executiv ce proiecte putem propune spre finanţare. Este vorba despre proiecte mature, pentru care avem întocmite studii de fezabilitate sau documentaţii DALI. Le-am ales pe acestea în urma unei evaluări serioase privind, pe de o parte, importanţa acestor drumuri în rezolvarea problemelor de conectivitate la nivelul judeţului, iar pe de altă parte, impactul bugetar al lucrărilor care trebuie făcute. Necesitatea şi oportunitatea realizării celor patru proiecte sunt evidente, având în vedere că vorbim despre drumuri care rezolvă probleme de fluidizare a circulaţiei la nivelul zonei metropolitane a Braşovului, asigură conectivitatea judeţului nostru cu Sibiul şi deschid zone cu potenţial de dezvoltare turistică, aşa cum sunt satele Şoarş, Bărcut, Holbav şi Paltin”, a explicat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Todorică Şerban.

În prezent, executivul CJ se ocupă de actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru cele patru obiective, noii indicatori urmând să fie aprobaţi în viitoarea şedinţă a forului deliberativ judeţean.

De asemenea, se lucrează la scrierea cererilor de finanţare cu devizele generale aferente, iar de săptămâna viitoare acestea vor putea fi încărcate pe platforma MDLPA dedicată implementării Programului „Anghel Saligny”.

„Am pregătit din timp documentaţiile pentru aceste proiecte şi le-am întocmit cu rigurozitate, iar acest lucru face acum posibilă obţinerea finanţării din Programul «Anghel Saligny» pentru implementarea lor. Noi, la nivelul Consiliului Judeţean, ne facem bine treaba şi sunt încrezător că cele patru obiective de investiţii se vor regăsi pe lista proiectelor aprobate. Degrevarea bugetului destinat modernizării drumurilor pe care o vom obţine cu ajutorul fondurilor «Anghel Saligny» ne va permite să ne îndreptăm atenţia spre alte drumuri judeţene pe care să le modernizăm. Preocuparea noastră principală este să atragem resurse bugetare din toate sursele de finanţare pe care le avem la dispoziţie, fie ele europene sau guvernamentale, astfel încât să ne maximizăm bugetul de investiţii şi să putem implementa cât mai multe proiecte în toate domeniile pe care le gestionăm. Accesarea fondurilor pe care Guvernul le pune la dispoziţie în cadrul Programului Naţional de Investiţii «Anghel Saligny» va însemna o oportunitate de dezvoltare pe care sper s-o valorifice cât mai multe autorităţi publice locale din judeţul nostru”, a menţionat preşedintele CJ Braşov, Adrian-Ioan Veştea.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button