Expres

BRAȘOV. Zilele Bibliei la CATTIA / Expoziție unicat, plină de curiozități

  • Biblia (12)_291500.jpg
  • Biblia 4_291509.jpg
  • Biblia 2_291506.jpg
  • Biblia (47)_291501.JPG
  • Biblia (15)_291502.jpg
  • Biblia (50)_291503.JPG
  • Biblia (28)_291504.jpg
  • Biblia_291507.jpg
  • Biblia 3_291508.jpg
 

Aparent paradoxal, un eveniment de spiritualitate creștină are loc în această perioadă la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri (CATTIA) Brașov. Este vorba despre „Zilele Bibliei”, un eveniment cu manifestări diverse,  inițiat și organizat de brașoveanul Valentin Bota (foto 3), „pentru cei care au pe acasă o Biblie prăfuită, dar și pentru cei care nu au o Biblie”, – spune acesta –  Sfânta Scriptură fiind o capodoperă a literaturii universale care a rezistat de-a lungul timpului. Biblia rămâne și azi cea mai tipărită carte la nivel mondial tradusă integral sau parțial în cele mai multe limbi. „Brașovenii vor avea ocazia să afle foarte multe lucruri interesante despre această colecție de cărți antice, dar actuale și pentru omul modern”, promite Bota.

De altfel, piesa de rezistență a evenimentului este expoziţia „În lumea Bibliei”, concepută de Florian Stoica (foto 4), clujean stabilit în Germania de circa 40 de ani, care a strâns în timp o colecție impresionantă de biblii, alături de care sunt diferite obiecte legate într-un fel sau altul de Biblie și istoria omenirii.

Expoziţia va rămâne deschisă până în 30 octombrie, dar programe speciale îi aşteaptă pe copii şi tineri, dar  nu numai, în aceste zile, pentru că sunt şi prezentări pe teme biblice, cu lectori precum : Janos Reisinger – membru corespondent al Academiei Ungar, Emilian Niculescu, lector. dr. Traian Aldea, Orban Adalbert. Conferinţele vor avea loc astăzi, 26 septembrie (orele 10-12 și 18-20-  în limba română), dar și în 3 octombrie. Între prezentări vor fi momente muzicale susținute de către interpreți de muzică religioasă: Diana Rad, laureată la emisiunea Românii au Talent, Ioana Lucia Berechet, Claudiu Agapie și Cătălin Gâțan.

Tot astăzi, dar și duminica viitoare, pe 3 octombrie, între orele 12 și 18 se desfășoară „Meșteșugarii din Byblos” – ateliere de creativitate pentru copii și adolescenți, de sculptură în lut, aeromodelism, pictură pe sticlă, pictură pe piatră, figurine de ipsos și pictură pe tricouri.

De asemenea, are loc lansarea Academiei Byblos, un centru de instruire în Biblie care va funcționa în Brașov având forma de învățământ cu frecvență redusă, pe o durată de trei ani.

Cartea care schimbă lumea

„În lumea Bibliei” este cea mai complexă expoziție de Biblie, care a fost prezentată până acum în Ungaria, Germania și încă în opt orașe din România. Conține exemplare rare de carte veche, manuscrise, obiecte de tezaur arheologic în legătură cu Biblia. Totodată sunt expuse lucrări rare realizate cu tehnologie ultramodernă, dar și miniaturi ale unor capodopere, alături de diverse planșe explicative privind istoria lumii în cei 6.000 de ani de la creație.
Pe de altă parte, expoziția are o notă de modernism prin care se prezintă publicului educat explicații științifice cu privire la apariția vieții sau a formării universului, prezentând și varianta biblică a originii omului.
De asemenea, vizitatorii vor avea acces la microscoape cu care vor putea citi Biblii în miniatură. De mare interes pentru public e telescopul pentru vizualizarea universului. dar si mostre autentificate de comete, provenind de la diferite universități. Participanții vor putea să vadă sistemul nostru solar ca pe un mecanism de ceas funcțional care poate fi programat să arate pozițiile planetelor în anumite perioade istorice concrete.

Există o secțiune cu invenții moderne care completează ceea ce știm din Biblie. Pentru a spori gradul de atractivitate și pentru a se adresa și copiilor, Florian Stoica a introdus în expoziție și exemple din creația divină, un planetariu miniatural, un glob pământesc ce plutește, un glob de plasmă și alte asemenea obiecte menite a reprezenta concret lucruri altfel percepute prea abstract. Publicul va putea să vadă Biblii scrise în cele mai ciudate limbi, dar și curiozități din lumea largă, referitoare la tipărirea ei.

„Bibliile sunt organizate pe 30 de secțiuni, spre exemplu, prima Biblie și poporul Israel, apoi Biblia înainte de apariția tiparului, scrierile primitive pe piatră, pe pergament și pe papirus. Avem facsimile, biblii și cărți originale. Cea mai veche Biblie este în limba germană, e din anul 1701. Avem secțiuni organizate pe criteriul limbii în care sunt redactate bibliile: română, maghiară, engleză, germană, dar și o secțiune din lumea întreagă, biblii în vreo 30 de limbi. Avem și pentru nevăzători, Evanghelia în Braille, Biblia vorbită pe CD. Avem biblii de studiu, biblii în miniatură, chiar și biblii care au călătorit pe Lună – este vorba despre un diapozitiv, dus pe Lună de misiunea Apollo. Mai expunem și o biblie înscrisă în Cartea Recordurilor, fiind scrisă pe doar 16 pagini. Colecția include și cea mai mică tipăritură din lume, o carte în care este cuprinsă rugăciunea «Tatăl nostru» în 7 limbi. În cadrul expoziției se găsesc și mijloace de orientare, avem un sextant, care se folosea pe vremuri în călătoriile pe mare. Asta în ceea ce privește lumea fizică pentru că, în cea spirituală, singura călăuză este Biblia, este cartea ce poate și chiar schimbă lumea”, a explicat Florian Stoica.

Expoziția poate fi vizitată zilnic, între orele 9 și 12, de către grupe organizate de copii, iar între orele 14 și 18, de către adulți.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button