Primăria Brașov, precizări privind lucrările din curtea Bisericii Negre / Update: Noi explicații, dar nu de la Municipalitate
Reprezentanții Primăriei Brașov au precizat astăzi că lucrările din curtea Bisericii Negre nu sunt executate de Municipalitate.
„Primăria Municipiului Brașov nu derulează și nici nu finanțează, în prezent, un proiect de reabilitare a curții Bisericii Negre (Curtea Johannes Honterus). În acest moment încercăm, împreună cu reprezentanții Bisericii Negre, să găsim soluția juridică pentru ca Municipalitatea să preia acest monument istoric pentru a îl putea reabilita. Lucrările de «reparații la nivelul pavimentului în Curtea Johannes Honterus» se fac în baza avizului emis de Direcția Județeană pentru Cultură Brașov, conform prevederilor art. 11, alin 2 și 4, din Legea nr. 50/1991, de către Biserica Neagră, din fonduri proprii”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov, Sorin Toarcea.
Direcția Județeană pentru Cultură a pus următoarele condiții:
1. Reparațiile se vor face numai cu materiale identice cu cele existente;
2. Nu se vor aduce modificări arhitecturii imobilului;
3. Nu se vor instala elemente noi sau rețele noi de instalații.
Termenul de finalizare a lucrărilor este 17 august 2023.
„Lucrările se pot desfășura în condițiile avizului Direcției de Cultură, conform prevederilor din Legea 50/1991, art. 11. alin 2 și 4, are nevoie de autorizație de la Primărie, cu condiția respectării prevederilor acordului scris. Deocamdată, nu există nici o solicitare de eliberare autorizație de construire depusă la Primărie”, a mai informat Sorin Toarcea.
Update:
Reprezentanții Bisericii au venit cu explicații, în completarea Municipalității.
„MODELUL PROVIZORIU DE REAMENAJARE A CURȚII BISERICII NEGRE Publicul a observat deja că lucrările din curtea Bisericii Negre au intrat într-o nouă etapă. Biserica Evanghelică C.A. din România – Parohia Brașov dorește să ofere câteva informații lămuritoare în acest sens.
În ultimii ani, Biserica Evanghelică – Parohia Brașov a restaurat câteva clădiri istorice care se află în jurul domeniului privat al curții Bisericii Negre și le-a reintrodus în circuitul turistic: cafeneaua CH9, magazinul de cadouri INSPIRATIO gift studio, Boutique Hotel-ul Rossmarkt, de pe str. G. Barițiu nr. 3, sau clădirea Piața Sfatului nr. 18, cu fațada lungă înspre curtea Bisericii Negre.
În prezent, pe o mică parte a curții este amenajat, din cheltuiala proprie a parohiei, un model provizoriu al întregului proiect câștigător al concursului de arhitectură din 2012, pentru a testa soluții tehnice și estetice care să poată fi aplicate ulterior întregii curți. Această secțiune respectă, de asemenea, specificațiile din proiectul elaborat de birourile de arhitectură Exhibit Arhitectura și ADNBA, proiect autorizat cu AC nr. 418/25.6.2012, care includea atât prezența mobilierului urban, cât și iluminatul curții. Lucrările privind pavimentul au fost avizate de DJC cu acordul nr. 94/18.08.2021. Mobilierul urban din acest model provizoriu, care include și lucrări ale sculptorului Virgil Scripcariu realizate înaintea pandemiei, va fi amplasat doar temporar. Sculptorul a propus, printre altele, un ansamblu de șezut în zona curții frecventată de elevii Colegiului Național «Johannes Honterus», precum și un șotron de piatră.
Pe acest perimetru, în cadrul modelului provizoriu, se testează două tipuri de paviment din pietriș stabilizat, pentru a afla comportamentul acestora în timp, confortul pentru utilizatorii pietonali, precum și integrarea în ansamblul urban. În măsura în care soluțiile testate se dovedesc a fi fiabile, în viitor se vor putea păstra și pe o suprafață largă în curtea Bisericii Negre”, se arată pe contul de Facebook al Bisericii Evanghelice C.A. din România – Parohia Brașov.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.