Expres

UNJCR, condusă de Adrian Veștea, susține programul Anghel Saligny

 

Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR), condusă de brașoveanul Adrian Veștea, anunță că susține ferm inițiativa președintelui PNL, Ludovic Orban, a prim-ministrului Florin Cîțu și a ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila-Zoltán, privind investițiile în infrastructura locală, „dincolo de divergențele politice”. Concret, UNCJR susține Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului pentru aprobarea Programului Național de Investiţii „Anghel Saligny”, programul pe care actualul Guvern îl propune în sprijinul şi pentru dezvoltarea investițiilor în comunitățile locale. De altfel, uniunea a contribuit la finalizarea acestui program în timpul şedinţei Comisiei de Dialog Social ce s-a desfăşurat în 13 august la sediul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA).

Prin programul „Anghel Saligny”, care ar urma să beneficieze de o alocare de 50 de miliarde de lei, se vor acorda fonduri pentru alimentări cu apă şi staţii de tratare a apei, sisteme de canalizare şi staţii de epurare a apelor uzate, drumuri publice, poduri, podeţe, pasaje sau punţi pietonale, dar şi pentru sisteme de distribuţie a gazelor naturale şi a racordului la sistemul de transport al gazelor naturale. În schimb, nu se mai regăsesc investiţii în infrastructura educaţională (reabilitare sau construire şcoli sau grădiniţe), sportivă (săli de sport sau terenuri de sport) sau culturală (cămine culturale). Programul „Anghel Saligny” va avea drept beneficiari primăriile, iar banii vor fi alocaţi prin credite de angajament pentru perioada 2021-2028. Finanţarea programului, care va fi gestionat de Ministerul Dezvoltării, se asigură de la bugetul de stat.

Indiferent de modalitatea de alocare, UNCJR susține acest program care va finanța investiții în infrastructura locală, în contextul în care nu se întrezărește un orizont apropiat pentru accesarea fondurilor europene pentru perioada bugetului multianual 2021 – 2027.

„În contextul în care Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) nu este încă aprobat, iar propunerile noastre privind finanțarea investițiilor în infrastructura locală, mai ales a sistemului de gaze și a drumurilor județene, nefăcând obiectul PNRR, Programul «Anghel Saligny» lansat astăzi, este de un real ajutor pentru a dezvolta acele comunități care, altfel, nu ar avea acces la nicio altă sursă de finanțare. Degeaba avem autostrăzi, dacă nu există drumuri județene care să asigure accesul la marile autostrăzi promise, degeaba avem creștere economică și nivel de trai mai bun, dacă ne raportăm doar la câteva centre urbane mari, iar mai mult de jumătate din populația României nu are apă curentă și nici alte condiții minime pentru asigurarea igienei”, a declarat președintele UNCJR și președintele Consiliului Județean (CJ) Brașov, Adrian-Ioan Veștea.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button