Expres

BRAȘOVUL, pe primul loc. La poluarea care ne îmbolnăvește și ucide prematur

  • poluare_2.png
  • poluare1.png
 

Braşoveanul Ionuţ Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului, a postat pe pagina sa de Facebook date extrem de îngrijorătoare privind calitatea aerului din Europa, România și în special din Brașov, care „apare ca unul dintre cele mai poluate oraşe din Europa şi cel mai poluat din România”, într-un clasament al Agenției Europene de Mediu. Postarea este însoțită și de hărți ale poluării (foto 2 și 3), extrase din cercetarea instituției europene menționate, al cărei link l-a oferit într-un comentariu. Clasamentul, care se referă la prezența în aer a particulelor în suspensie PM2.5 , a fost dat publicității în iunie, dar Brașovul are și alte surse de poluare (detalii: BRAȘOVUL, poluat cu dioxid de azot. CE monitorizează atent situația ).

„Orașele din România și Europa sunt într-o urgență a poluanților din aer, care pun în pericol sănătatea populației din marile aglomerări europene.

Agenția Europeană de Mediu a analizat calitatea aerului din 323 de orașe europene.

Conform datelor oficiale, Brașovul apare ca unul dintre cele mai poluate orașe din Europa și cel mai poluat din România, fiind plasat pe locul 273 în statistica Agenției Europene de Mediu.

În aceeași analiză, Bucureștiul ocupă locul 263, iar Timișoara poziția 267.

Statistica a luat în calcul concentrațiile de pulberi numite PM 2,5, particule care au cel mai mare impact negativ asupra sănătății noastre și care provoacă grave probleme pulmonare și cardiace.

Administrațiile locale trebuie să înțeleagă urgența în care ne găsim

Cheia viitorului vieții sănătoase stă în mâinile autorităților locale, care trebuie să vină cu o viziune urbană capabilă să reducă concentrațiile poluanților din aer.

Suntem în faza în care Planurile Integrate de Calitate a Aerului trebuie să fie analizate și implementate de toate orașele afectate în această situație.

Subiectul este deja în atenția Comisiei Europene, care a deschis o procedură de infringement împotriva  României pe această temă.

Însă, dincolo de proceduri sau sancțiuni europene, rămâne problema aerului pe care populația din aceste orașe îl respiră zi de zi. Pentru această cauză, care ne privește pe toți, aerul din orașele României trebuie să fie subiect de dezbatere pentru comunitățile locale împreună cu autoritățile centrale și cu toți cei care au un rol în găsirea soluțiilor.

➡ Cred că dacă înțelegem că schimbarea trebuie să fie de la cum ne deplasăm fiecare spre locul de muncă, la cum ne depozităm sau separăm deșeurile acasă și până la cum ne curățăm fiecare arteră din oraș, vom putea să respirăm sănătate, nu boală!”, a scris secretarul de stat de la Mediu pe pagina sa de Facebook.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button