[ViDEO] Pompierii români, intervenții în ture de câte șase ore, în „infernul” din Grecia (FOTO – VIDEO) / Sprijin aerian în Macedonia de Nord
O parte dintre cei peste 100 de pompieri români – 10 de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Brașov – acționează și astăzi pentru stingerea incendiului de vegetație din zona Spathari, insula Evia, din Grecia. Misiunea pompierilor români a început ieri, la o zi după ce au ajuns pe teritoriul elen.
Astăzi, „începând cu ora 08.00, 45 de pompieri acționează pentru lichidarea incendiilor care au cuprins vegetația uscată și fondul forestier din zona Spathari. Dispozitivul va fi similar celui de ieri, intervenția asigurându-se cu 6 mașini de stingere și 2 cisterne. Totodată, 6 salvatori din cadrul Unității Speciale de Intervenție în Situații de Urgență vor avea misiunea de a asigura alimentarea autospecialelor cu apă, precum și crearea de culoare pentru limitarea propagării incendiilor, cu ajutorul drujbelor.
Un rol important în misiunea desfășurată este constituit de supravegherea și monitorizarea focarelor de incendiu din aer, cu ajutorul unei drone. Acest mod de lucru creează o imagine de ansamblu și facilitează deciziile luate în timp real, pentru a proteja atât echipele de intervenție, cât și pentru a urmări frontul flăcărilor.
În tot acest timp, se menține o legătură permanentă cu ofițerul elen delegat în asistarea și buna desfășurare a întregii misiuni derulate de salvatorii români.
Având în vedere temperaturile ridicate și condițiile de lucru, pentru a evita suprasolicitarea personalului, schimbarea turei este planificată să se realizeze la 6 ore”, au explicat autoritățile române.
Autoritățile elene au rol principal în coordonarea întregii misiuni, fiind responsabile de configurarea planului de intervenție, gruparea numerică a forțelor și efectivelor care alcătuiesc un modul pregătit în a acționa în vederea limitării răspândirii incendiilor de vegetație.
„Chiar dacă în imagini nu se văd toți cei 108 pompieri care, în aceste zile, acționează în Grecia, vrem să le mulțumim tuturor pentru eforturile de limitare a incendiilor care au cuprins insula Evia! Suntem conștienți că trebuie să înfrunte, în afară de incendii, și temperaturile ridicate, deloc ușor de suportat! Condițiile sunt grele, însă sunt pregătiți să facă față celor mai dificile situații. Misiunea din Grecia este o lecție și pentru salvatorii români, fiind nevoiți să acționeze pe un teritoriu în care incendiile de vegetație și fond forestier se manifestă diferit față de ce au întâlnit la noi în țară”, au precizat reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.
România a trimis ajutoare și în Macedonia de Nord, tot pentru a ajuta la stingerea incendiilor de vegetație. Ieri, Forțele Aeriene Române au avut a doua zi de intervenții alături de autoritățile din Macedonia de Nord, în scopul limitării răspândirii incendiilor de pădure.
Aeronava C-27 J Spartan, aflată în dotarea Forțelor Aeriene Române a efectuat patru misiuni de sprijin în două arii zonale diferite, acționând cu 20.000 l de apă. Prima zonă puternic afectată de incendii de vegetație, cu pericol de extindere a fost localizată la 5-10 mile Sud Est de aeroportul internațional Skopje, unde piloții militari au efectuat 3 misiuni, respectiv o misiune în zona Prilep, la aproximativ 100 km de capitala Macedoniei de Nord.
În misiunea de sprijin acordată de statul român Macedoniei de Nord participă, din cadrul MApN, 15 militari – piloți, personal navigant și personal auxiliar și un ofițer din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență – Direcția Generală Protecție Civilă, care asigură legătura cu Centrul European de Răspuns la Urgente (ERCC) și autoritățile de protectie civilă din Republica Macedonia de Nord.
Sursa foto – video: DSU / IGSU
foto 1-3 și video – Grecia
foto 4 – Macedonia de Nord
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.