Expres

BRAȘOV. Marian Godină: „Avem adevărate carnagii pe drumuri, iar o călătorie cu mașina a ajuns să fie o loterie”

 

Polițistul brașovean Marian Godină a scris pe blogul său un articol intitulat „Carnagii pe drumuri”, în care își spune opinia avizată de fost polițist rutier despre cauzele accidentelor și soluțiile pentru diminuarea acestora.

„Din păcate, nu e zi fără accidente rutiere grave în România. (…) Ca polițist rutier timp de aproape unsprezece ani, m-am simțit perfect îndreptățit să-mi dau cu părerea în articolul de mai jos, pe care vă invit să îl citiți, deși e ceva mai lung. Ca de obicei, îmi asum tot ce scriu”.

„Cunosc foarte bine cauzele din statistici, cunosc scuzele șoferilor, modul în care acționează Poliția Rutieră și felul în care încearcă să combată și să prevină producerea de accidente. Pot afirma cu tărie că, pe lângă hazard, numărul accidentelor rutiere are legătură cu numărul de sancțiuni aplicate de poliție. Și am să vă dau un exemplu banal, dar, zic eu, foarte bun. Când am absolvit școala de poliție, eu cu încă vreo nouă colegi, fiind la început, eram trimiși cu rândul pe o stradă din centrul Brașovului. Pe Mureșenilor, pentru cunoscători. Mergeam acolo fără mașină de poliție, pe jos, doar cu procese-verbale. Și opt ore eram prezenți acolo și dădeam amenzi pentru lipsa centurii și vorbit la telefon. Azi așa, mâine așa, până s-au prins oamenii că pe Mureșenilor ți-o iei rapid dacă mergi fara centură, vorbești la telefon sau oprești aiurea. După vreo două săptămâni, era o raritate să găsești vreo mașină oprită pe interzis sau să vezi pe cineva fără centură”. (…)

„Paradoxal, suntem în topul țărilor la numărul de accidente rutiere în care își pierd viața oameni, în timp ce avem una dintre cele mai blânde legislații”. (…)

„În România, avem adevărate carnagii pe drumuri, iar o călătorie cu mașina a ajuns să fie o loterie. Scapi cu viață sau nu, iar asta, din păcate, nu depinde doar de felul în care conduci tu. Ne place sau nu, prevenția nu funcționează la noi, nu suntem astfel concepuți. De fapt, cred că nicăieri nu au fost responsabilizați șoferii prin prevenție. In Germania nu te previne nimeni să mergi frumos, dar știi că dacă nu o faci, vei scoate bani frumoși din buzunar, de cele mai multe ori fără să intri in contact cu vreun polițist.

Veți spune că nu avem autostrăzi. Așa e, nu avem, iar ăsta e un motiv în plus să avem legi și mai aspre, acestea putând fi relaxate pe măsură ce infrastructura va fi îmbunătățită. Cam cum fac aleșii noștri cu Covidul. Iau măsuri de relaxare in funcție de numărul de cazuri. Dacă în Covid nu crezi, de accidente rutiere mortale sunt convins că auzi și vezi zilnic”.

„E nevoie de bâtă, nu de vorbăraie”

Ca atare, Marian Godină propune înăsprirea legislației:

„Așadar, pentru a civiliza șoferii și a-i tempera, dar mai ales pentru a-i proteja pe cei care chiar circulă regulamentar, e nevoie de bâtă, nu de vorbăraie. Metaforic vorbind, desigur. Deși polițiștii sunt în deficit numeric, o legislație puternică ar putea face ca numărul accidentelor să scadă dramatic. Frumos e că pentru asta nu e nevoie de bani, ca pentru autostrăzi. Se poate face doar din pix, de către parlamentari, așa cum au inițiat proiectul cu interzicerea radarelor. (…)

În concluzie, dacă vreți să vă simțiți în siguranță pe drumuri, susțineți înăsprirea drastică a legislației și uitați de radare la vedere și prevenție, morții de care auzim zilnic sunt dovada că așa nu funcționează.

Mașini civile cu polițiști în civil care să filmeze pe autostradă și să-l oprească pe berbecul care stă la un metru în spatele tău, deși ai peste 100km/h. Oprit, amendat și permis reținut. Stai, tată, pe bară, măcar o lună, lasă-i să circule pe ăia de vor să ajungă întregi acasă. Vrei să faci contestație? Fă! Dar când îți vine in instanță filmarea clară cu ce ai făcut, plătește, tati, tot deranjul, să te usture.

Așadar, dacă ar fi după mine, aș iniția un proiect de lege astfel încât atunci când ieși pe drum cu mașina și ai chef de făcut talente, să nici nu știi de unde apare amenda, radarul, filmarea, camera. In ghiveci, in tomberon, în boscheți, oriunde să se ascundă, dar să îl asigure pe cel care își iubește viața că bizonii sunt scoși din trafic rapid. Culmea e că dacă respecți regulile, nici nu îți va păsa din ce mașini civile filmează poliția. Ii vei putea ignora complet, iar ei pe tine de asemenea.

PS faptul că am avut dreptul de a conduce suspendat a fost cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat și care m-a prevenit pe viitor. Cei care au pățit ca mine cred că înțeleg foarte bine”. 

Postarea integrală poate fi citită AICI.

Sursa foto: Facebook


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button