BRAȘOV. Primarul Coliban, primele declarații despre Ordonanța de Urgență privind împușcarea urșilor
Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) privind intervenția în cazul apariției de urși în comunități umane pasează responsabilitatea în plan local, este de părere primarul municipiului Brașov, Allen Coliban, citat de RFI.
„O privesc ca pe o pasare a responsabilității către nivelul local, unde de altfel există și presiunea și lucrul acesta poate genera niște probleme mari pe termen lung. Imaginați-vă o celulă de criză formată dintr-un primar, un vânător, un medic veterinar și un jandarm, care se trezesc față în față cu un urs și trebuie să ia pe loc o decizie. Din punctul meu de vedere, modul în care se pasează această decizie nu este suficient detaliat și nu ni se dau suficiente instrumente, astfel încât să ne asigurăm că gestionarea speciei urs și a interacțiunilor dintre populație și specie se face într-un mod corect, într-un mod coerent, într-un mod unitar la nivelul țării”, a declarat primarul, pentru sursa citată.
Primarul precizează că „în relația cu CE și cu normele internaționale, ministerul este cel responsabil, ca reprezentant al statului român pe acest domeniu. Ministerul și Academia luau până acum astfel de decizii. Iată că acum, aceste decizii se trec în mâna unor oameni care nu întotdeauna sunt calificați și nu au expertiza profesională să ia aceste decizii”.
Ulterior, edilul a oferit informații și în cadrul unei conferințe – vezi AICI.
OUG prevede că „intervenția imediată asupra exemplarelor de urs în intravilanul localităților se efectuează gradual” prin următoarele metode:
-îndepărtarea prin diverse mijloace;
-tranchilizare și relocare;
-extragere prin eutanasiere sau împușcare”.
În cazul în care exemplarul îndepărtat prin alungare revine în mod repetat, echipa de intervenție procedează la intervenţia prin tranchilizare si relocarea acestuia. Tranchilizarea va fi efectuată de medicul veterinar. Însă, dacă ursul pune în pericol siguranța cetățenilor, a bunurilor sau a echipei de intervenție acesta va putea fi ucis. Echipa de intervenție este condusă de primar/viceprimar și este formată din jandarm, vânător și medic veterinar, iar decizia daca animalul este ucis sau nu aparține echipei de intervenție.
Mai multe date despre ordonanță – AICI!
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.