IPJ BRAȘOV, recomandări pentru prevenirea accidentelor de motocicletă
Inspectoratul de Poliție Brașov desfășoară o campanie pentru prevenirea accidentelor în care sunt implicați cei care folosesc, pentru deplasare, autovehicule pe două roți.
„Avantajele pe care le oferă motocicletele se pot transforma în serioase inconveniente, dacă nu sunt utilizate corect pe drumurile publice. Deseori conducătorii acestora sunt accidentați pe arterele rutiere, din cauza necunoașterii și nerespectării regulilor de circulație.
Pentru a rula în siguranță Poliția recomandă șoferilor să se asigure temeinic atunci când schimbă direcția de mers, iar motocicliștilor să se facă vizibili prin purtarea de echipament de protecție cu elemente reflectorizante, să păstreze farul aprins și să evite unghiurile din care nu pot fi observați în trafic”, au transmis reprezentanții IPJ Brașov.
Recomandări pentru motocicliști:
-Păstraţi contactul vizual – nu presupuneți că vă văd ceilalţi! Încearcați întotdeauna să aveți contact vizual cu şoferii care ar putea fi pe cale să vă intersecteze traiectoria!
-Anticipați intenţiile partenerilor de drum – chiar şi atunci când şoferii, bicicliştii şi pietonii văd că vă apropiați, ei apreciază gresit, de multe ori, distanţa ori viteza. Nu vă bazați numai pe buna lor reacţie!
-Feriți-vă de vehicule la viraje şi intersecţii – cel mai frecvent tip de accident de motocicletă este generat de şoferii care nu se asigură la executarea virajelor la stânga sau la schimbarea benzii de deplasare!
-Asigurați-vă în oglinzi atunci când virați – şoferii care vin din urmă s-ar putea să nu încetinească pentru dumneavoastră!
-Fiți pregătit pentru condiţii periculoase de drum – carosabil umed, scurgeri de lichide, nisip, pietriş, cale de rulare tramvai, gropi şi alte pericole rutiere de suprafaţă care vă pot afecta grav aderenţa generând accidente!
-Abordați curbele cu viteză moderată, fără a le „tăia” – multe accidente se întâmplă din cauza pătrunderii pe sensul opus! Utilizați o cască de protecţie omologată – care îndeplineşte standardele actuale de siguranţă.
-Evitați să cumpărați o cască folosită, este posibil să fi suferit un accident, iar reparaţia poate ascunde vicii structurale!
-Purtaţi îmbrăcăminte de protecţie pentru motociclişti – numai aceasta poate asigura o bună protecţie în timpul unui accident şi vă protejează de intemperii. Preferaţi echipamentul modular ,,în straturi” astfel încât să-l puteţi adapta la condiţiile meteo în schimbare!
-Protejaţi-vă ochii – curentul de aer, insectele zburătoare şi praful vă diminuează vizibilitatea şi vă pot rănii ochii sau faţa. Cea mai bună protectie este o cască integrală cu masca de protecţie inclusă!
-Fiţi vizibil – purtați haine strălucitoare, reflectorizante. Adaugaţi material reflectorizant în plus sau purtaţi o vestă reflectorizantă.
-Păstraţi-vă întotdeauna farul aprins şi rulaţi în poziţia de unde şoferii vă pot observa cu uşurinţă în oglinda retrovizoare (la 2/3 din lăţimea benzii).
-Evitaţi unghiurile moarte ale celorlalte vehicule!
Recomandări pentru șoferi:
-La plecarea de pe loc, asiguraţi-vă că nu puneţi în pericol siguranţa deplasării unui motociclist!
-Observați motocicliștii, reglând corect oglinzile retrovizoare și utilizându-le mai des.
-Facilitați deplasarea motocicliștilor, nu măriți viteza de deplasare atunci când sunteți depășiți și circulaţi cât mai aproape de marginea din dreapta drumului.
-Adoptați o conduită previzibilă, semnalizând din timp orice schimbare a direcției de mers.
-Respectați distanța de siguranță în mers, chiar și față de motociclete.
-Asigurați-vă temeinic înainte de a vira, atât prin folosirea oglinzilor retrovizoare, cât și prin întoarcerea capului pentru a vizualiza eficient și zona ”unghiului mort” în care se poate afla un motociclist.
-Viteza diminuează capacitatea de a observa obiectele și detaliile, motiv pentru care trebuie să măriți atenția pentru a vedea din timp motocicliștii.
-Așteptați-vă la neprevăzut, o motocicletă are o capacitate de accelerare mult mai mare decât un autoturism.
-Nu aruncați obiecte pe fereastră, în afara faptului că gestul este nepoliticos, poate fi foarte periculos pentru un motociclist.
-Înainte de a deschide portierele, asiguraţi-vă că din spate nu vine o motocicletă, acest lucru fiind valabil şi pentru pasagerii din vehiculul condus de dumneavoastră!
-Atenţie sporită la schimbarea direcţiei de mers. Oricând din spate sau din faţă poate apărea un motociclist!
-Amintiți-vă că nu sunteți singur pe drum, partenerii de trafic din categoria moto, deși sunt mai mici și mai vulnerabili, au aceleași drepturi și obligații ca și dvs.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.