[ViDEO] BRAȘOV. „Alături de Eroi”, de cei care au scris istoria (VIDEO)
În fiecare an, pe 29 aprilie, în România se sărbătorește Ziua Veteranilor de Război, care erau onorați, la Brașov, printr-o ceremonie militară și religioasă în Piaţa Unirii, care cuprindea o slujbă religioasă, de pomenire a eroilor, dar și de binecuvântare a veteranilor, urmată de o depunere de coroane, la final având loc defilarea gărzii de onoare. Anul trecut, ca orice alt eveniment public, nu a putut fi organizată nici o ceremonie, iar anul acesta s-a ales altă formă de a-i onora.
Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” din Brașov a derulat Campania „Alături de veterani”: „«Patriotismul, cu toate acestea, nu este iubirea țărânei, ci iubirea trecutului. Fără cultul trecutului nu există iubire de țară»”, scria Mihai Eminescu. Suntem alături de veteranii de război pentru că ei au scris istoria și au definit cel mai bine patriotismul”, a punctat cpt. Mariana Dinu, ofițer de relații publice al Brigăzii 2 VM.
Astfel, în ajunul Zilei Veteranilor de Război, militarii Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, în colaborare cu Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” și Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir” au distribuit pachetele cadou pregătite pentru veteranii de război din Tărlungeni, Teliu, Lunca Câlnicului, Feldioara și Ungra.
„Activitatea a fost organizată de Ministerul Apărării Naţionale în parteneriat cu Asociația «Alături de Eroi» și cu reprezentanți ai mediului de afaceri și ai societății civile, și face parte din seria de manifestări dedicate «Zilei Veteranilor de Război -29 Aprilie», care își propune să readucă în atenția publicului pe veteranii de război, eroi care și-au servit țara pe câmpul de luptă. Misiunea noastră, a celor de azi, este să ascultăm istoria României prin glasul veteranilor de război. Aceasta este istoria pe care nu o citim în cărți, este în sufletul lor. La mulți ani tuturor Veteranilor de Război!”, a mai afirmat cpt. Dinu.
Titlul de veteran de război a fost introdus de regele Carol I la solicitarea supravieţuitorilor Războiului de Independenţă (1877-1878), prin Înalt Decret la data de 29 aprilie 1902. Momentul venea la 25 de ani de la decretarea la 29 aprilie 1877 a mobilizării oştirii pentru cucerirea Independenţei de Stat a României, în care s-au sacrificat zece mii de ostaşi din cei 58.700 care au constituit Armata de Operaţii. Distincţia a fost creată în baza prevederilor Convenţiei de la Geneva din 1870 a statelor europene, în onoarea combatanţilor acoperiţi de glorie pe redutele Războiului de Independenţă, iar din 2007 ziua de 29 aprilie a devenit Ziua Veteranilor de Război.
În ultimii ani, numărul brașovenilor care au luptat pe front în Al Doilea Război Mondial s-a redus drastic. Dacă acum 20 de ani erau mii, în 2016 mai trăiau 300. În prezent doar mai puțin de 100 de veterani braşoveni mai sunt în viaţă.
Foto/video: Plt. maj. Constantin Itu
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.