Delicte

IPJ Brașov: Atenție la carduri, dacă aveți anunțuri de vânzare pe platformele online!

 

Internetul este tot mai atractiv pentru infractorii cibernetici, fiind folosite metode ingenioase și promisiuni în scopul de a obține bani sau informații financiare valoroase de la utilizatori.

Una dintre cele mai des întâlnite infracțiuni este tentativa de fraudă pe platformele de vânzări online.

„Metoda de atac implică contactarea utilizatorilor și redirecționarea lor către alte soluții de tip chat, de regulă Whatsapp. Următorul pas este convingerea potențialei victime de a furniza datele de pe card, în urma accesării unui link nelegitim transmis de atacatori. Astfel, sunt obținute toate datele cardului, inclusiv parolele de securitate cu care efectuează o primă tranzacție de tip transfer (care va debita contul de card al vânzătorului), iar ulterior le utilizează pentru alte tranzacții frauduloase”, au explicat reprezentanții Poliției Județene Brașov.

Persoanele care au postat anunțuri de vânzare pe site-uri sunt sfătuite să nu comunice datele de pe card, acestea fiind confidențiale și folosite exclusiv pentru achiziții și nu pentru încasări.

Pentru a se proteja împotriva fraudelor, este necesar ca utilizatorii de carduri să respecte următoarele recomandări:

-să nu comunice nimănui PIN-ul, datele înscrise pe card inclusiv codul CVV2/CVC2, date personale de identificare, orice alte informații de securitate aflate pe carduri sau parolele de securitate utilizate în tranzacționare; Angajații băncilor nu vor solicita niciodată divulgarea acestor informații indiferent prin ce mijloace se primește solicitarea – e-mail, SMS, apeluri telefonice sau la servicii financiare furnizate de bancă la distanță.
-să nu furnizeze niciodată datele de acces la Internet/Mobile Banking;
-datele înscrise pe card trebuie cunoscute exclusiv de titular și trebuie completate doar când acesta efectuează cumpărături online pe site-uri securizate;
-să nu deschidă atașamentele din e-mail-urile primite de la persoane necunoscute;
-să nu intre pe link-uri primite prin e-mail-uri necunoscute sau nesolicitate;
-să nu instaleze aplicații din surse necunoscute și programe necertificate descărcate de pe website-uri dubioase;
-să aibă instalat un program antivirus bun și actualizat și să actualizeze permanent sistemul de operare;
-în situația în care este solicitată introducerea unor coduri suplimentare, să nu execute acest lucru și să anunțe imediat banca emitentă în cazul în care observa în browser următoarele: Imagini suspecte care nu corespund cu cele din paginile web ale băncii, apariția unor ferestre „pop-up” care solicită introducerea de date confidențiale,
că nu se pot autentifica în pagina de Login de la prima încercare, întrucât s-ar putea să devină victima unui atac informatic.

Sesizați Poliția la orice încercare de fraudă, chiar dacă nu ați devenit victima acesteia!


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button