BRAȘOV. Șaguniștii fără limite au luat locul I într-un concurs internațional… studențesc
Echipa Limitless de la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna” Braşov a obţinut locul I la concursul internaţional de ştiinţe IST (International Scientific Tournament), organizat de Ucraina. Concursul a fost organizat la nivel universitar, echipa care a reprezentat România fiind singura formată din elevi de liceu. Aceștia sunt Mara Nicolau, Ioana Popa, Alexandru Stefan, Andrei-Bucur Borcoman şi Mattia Marziali. Concursul (finala) s-a desfăşurat în perioada 19 – 22 martie, în mediul online, constând în dezbateri ştiinţifice pe teme de biologie, chimie, fizică şi informatică. Elevii au fost coordonaţi de profesorii Carmen Tănăsescu, Mircea Parpalea şi Mircea Tănăsescu.
Tinerii au avut de trimis trei lucrări ştiinţifice, realizate de ei cap-coadă, cu soluţii unice, pe teme de biologie, chimie, fizică şi informatică și au luat locul I, de la la prima etapă. A doua etapă a cuprins adevăratele dezbateri ştiinţifice. Online. „O echipă dintr-o ţară vine şi-şi prezintă soluţia – are rolul de reporter, apoi vine opoziţia, care încearcă să aducă contraargumente la soluţia reporterului, în acelaşi timp există o discuţie, întrebări, clarificări şi la sfârşit vine un reviewer, a treia ţară, care încearcă să echilibreze discuţia, între reporter şi oponent, ca la sfârşit juriul să decide cine a avut dreptate sau cine a venit cu argumente mai bune. Acest tip de concursuri este, după părerea mea, foarte important şi, din păcate, la noi nu se promovează, dar este un concurs care ne dezvoltă foarte mult, pe toate planurile”, a detaliat căpitanul echipei, Mara Nicolau.
Aceasta a fost prima participare a României în acest concurs, iar liceenilor încă nu le vine să creadă, deși spun că au muncit foarte mult în ultimele săptămâni. „Fără colaborarea în echipă pe care am avut-o şi fără legătura aceasta strânsă pe care am ajuns să o creăm, fără coordonarea profesorilor, nu am fi putut ajunge la această performanţă. Şi trebuie să spun că şi distracţia, pentru că în procesul acesta de învăţare intensă şi de acumulare a extrem de multă informaţie, chiar pot să spun că am găsit partea frumoasă, am făcut lucrurile din pasiune, din determinare, dorinţa de cunoaşte mai mult, de a ne supune unor provocări, cum este aceea să reprezinţi o ţară într-un concurs, fie el de ştiinţe sau sportiv. Există foarte multă presiune, este copleșitor”, a mai spus Mara Nicolau.
După o scurtă perioadă de relaxare, șaguniștii îți vor îndrepta atenția și eforturile către alte concursuri.
În 2019, liceenii de la „Șaguna” au mai participat şi la Turneul Tinerilor Oameni de Ştiinţă, din Belarus, unde au obţinut bronzul, sau Turneul Tinerilor Fizicieni, din 2020, acesta din urmă organizat exclusiv online. La competiţiile NASA din ultimii ani, fiecare participare a şaguniştilor a însemnat clasarea pe podium.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.