OFICIAL. ÎNGHEȚAREA salariilor bugetarilor la nivelul lunii decembrie 2020! Alte DECIZII IMPORTANTE luate de Guvernul Cîțu…
Premierul Florin Cîțu a anunțat astăzi, într-o conferință de presă, înghețarea salariilor bugetarilor la nivelul lunii decembrie a anului 2020.
„Această OUG reprezintă o economie la buget de 17 milliarde de lei pentru anul 2021. La primul articol, se mențin în cuantum brut salariile celor care lucrează în sistemul bugetar la nivelul lunii decembrie 2020. La baza deciziei stă și ceea ce am văzut că s-a întâmplat cu Legea salarizării, o lege aplicată prost, o lege care promitea reducerea inechităților, dar care are o mulțime de excepții. În 2020 nu ne-am atins de veniturile din sectorul public și am luat măsuri pentru mediul privat. Nici acum nu vor exista tăieri, vor rămâne la nivelul lunii decembrie a anului 2020. Aș vrea să mai menționez un punct din OUG: acordarea voucherelor de vacanță în valoare de 1.450 de lei. În continuare susținem sectorul HoReCa și pentru 2021. De asemenea, punctul de amendă rămâne la 145 de lei, nu se va modifica”, a declarat Cîțu.
De asemenea, primul ministru a subliniat: „O altă ordonanță este una pe care o așteaptă mulți români, modificarea Ordonanței 37. Este vorba de prelungirea amânării ratelor la bancă. Dacă ai avut 9 luni de zile, nu mai poți. Ceilalți o pot face până la maximum de 9 luni. Condițiile rămân aceleași”.
Altfel, Cîțu susține că nu s-a luat nici o decizie referitoare la creșterea pensiilor în anul 2021. El a explicat că Legea Bugetului este construită pe legislația în vigoare, adică este prevăzută o creștere a pensiilor. Dar…
În privința salariului minim, acesta va fi de 2.300 de lei brut, de la 1 ianuarie 2021.
Premierul Florin Cîțu a anunțat, după ședința de Guvern, că va merge cu bugetul pe 2021 în Parlament. Anul trecut, prim-ministrul de atunci, Ludovic Orban, a trecut bugetul prin asumare de răspundere.
Guvernul a decis în ședința de astăzi să prelungească până la 30 iunie 2021 mai multe măsuri pentru angajatorii și angajații afectați de restricțiile din perioada stării de urgență și de alertă, potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii.
„- 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2 500 lei pentru încadrarea în muncă, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, a persoanelor peste 50 de ani ale căror raporturi de muncă au încetat în perioada stării de urgență sau alertă, din motive neimputabile lor, a tinerilor între 16 și 29 de ani înregistrați ca șomeri sau a cetățenilor români încadrați în aceleași categorii de vârstă, cărora le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor.
– 35% din remunerația cuvenită zilei de muncă acordată lucrătorilor zilieri, pentru o perioadă de 3 luni, la alegerea beneficiarului de lucrări.
– 41,5% din salariul aferent zilelor lucrate pentru o perioadă de lucru de 8 ore pe zi, dar nu mai mult de 41,5% din câștigul salarial mediu brut, pentru angajații sezonieri.
În plus, se vor acorda zile libere plătite pentru părinți în perioada cursurilor online. Părinții vor beneficia, până la finalizarea cursurilor anului școlar 2020-2021, de zile libere plătite cu 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut”.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.