Economic

Cum stă JUDEȚUL BRAȘOV din punct de vedere al cifrei de afaceri într-o IERARHIE pe țară?!… ANALIZĂ

 

Conform unui studiu KeysFin Local Business, referitor la cifra de afaceri din 2019 a companiilor înregistrate, București (570,8 miliarde lei), Ilfov (111,8 miliarde) și Timiș (67,2 miliarde lei) ocupă podiumul celor mai puternice județe din România.

Brașovul se află pe locul 8 în acest clasament, cu o cifră de afaceri de 47,3 miliarde lei, în fața județului nostru aflându-se și Argeș, Cluj, Prahova și Constanța. În spatele Brașovului, întregind top 10, sunt județele Bihor și Sibiu.

Potrivit sursei citate, județele cu cele mai slabe rezultate de business sunt Mehedinți, Caraș Severin și Vaslui, urmate de Teleorman și Covasna.

Lider în ceea ce privește numărul de firme existente este, evident, Bucureștiul (peste 20% din totalul pe țară), în top 3 intrând și Cluj (6,3%), și Ilfov (4,5%).

Privitor la județele care se află pe minus, în funcție de rezultatul net al companiilor, cele mai slabe rezultate financiare au fost înregistrate în Vâlcea, cu o pierdere cumulată de 1,1 miliarde lei, Hunedoara – pierdere cumulată de 425,9 milioane lei și Gorj – pierdere cumulată de 393 milioane lei.

Referitor la sectoarele de activitate, așa cum a evidențiat moneybuzz.ro, comerțul predomină în mai toate județele României, dar și construcțiile, industria prelucrătoare și IT&C.

Altfel, s-a mai punctat în respectiva analiză, că județele cu cei mai mulți angajați sunt București – peste 1 milion, Timiș – 189,7 mii și Cluj – 183,7 mii, la polul opus aflându-se Mehedinți și Giurgiu, cu doar 14,6 mii, respectiv 20,9 mii la nivelul anului trecut.

„Harta de business a României prezintă mari discrepanțe între regiuni. Dacă cele mai puternice 10 judeţe au concentrat în 2019 peste 70% din cifra de afaceri totală şi 2,2 milioane de salariaţi, cele mai sărace zece judeţe au generat în 2019 afaceri de numai 65 de miliarde de lei – doar 4,2% din total, cu 237 de mii de angajați. În tot acest proces de concentrare a business-ului, un rol major îl joacă performanțele autorităților locale, ale căror investiţii în infrastructura materială și umană au consecinţe directe şi evidente în creşterea discrepanţelor economice la nivel regional… Deși topul de acum 5 ani seamănă destul de bine cu topul din momentul de față, în sensul în care majoritatea județelor au câștigat/pierdut doar una sau două poziții în clasament, există și diferențe spectaculoase. Dacă la Galați, căderea are cu siguranță legătură cu rezultatele Combinatului Siderurgic, în Bihor avansul poate fi pus și pe seama investițiilor în infrastructură. De cealaltă parte, ne bucură să vedem saltul unei părți din zona de sud a țării, acolo unde județele Dolj și Olt au performat bine în ultimii ani”, a declarat Roxana Popescu, Managing Director KeysFin.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button