Ponta la BRAȘOV: Orban poate semna pentru autostrada spre Comarnic, dacă nu, o fac eu în 2024
Liderul Pro România, Victor Ponta, a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă la Braşov, că dacă un candidat al formaţiunii politice va obţine un scor slab la alegerile locale, nu are cum să acceadă pe viitoarele liste de candidaţi pentru Parlament.
Ponta a evitat să avanseze un procentaj pe care ar trebui să-l obţină filialele partidului la locale, însă a exemplificat că dacă un candidat obţine 3% la locale, nu e cazul să mai fie pus pe listă de candidaturi şi la parlamentare.
Prezent la Braşov la un eveniment cu candidaţii şi activul de partid, desfășurat pe platoul Cetățuii Brașov, Victor Ponta a subliniat că proiectul Pro România nu este unul pentru 2020, „ca să mai punem un consilier, un primar, un deputat”, ci cu ţintă pentru 2024, explicând că partidul trebuie să crească în opoziţie în următorii patru ani.
„Vreau să vă luptaţi pentru dumneavoastră (…), să fiţi, din 27 septembrie, acţionari la proiectul Pro România, un proiect care vreau să crească, să înveţe din greşelile trecutului, să nu le mai repete, să fie o alternativă într-adevăr pentru cei care spun că nu mai vor PSD, dar PNL e la fel ca PSD. Asta e dorinţa mea. Vreau să fie oameni cu experienţă administrativă, cum e Mihai Mohaci (candidatul Pro România pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov – n.r.) şi cu dorinţă de schimbare cum, e Sorin Susanu (candidatul partidului pentru funcţia de primar al municipiului Braşov – n.r.)”, a afirmat Ponta, în discursul său.
„România se împrumută, se împrumută, se împrumută”
În acelaşi context, liderul Pro România a vorbit şi despre nevoia realizării unor mari proiecte, precum autostrada Braşov-Comarnic.
„Aş vrea să vă întrebaţi de ce puteţi (Braşovul – n.r.) să vă legaţi de vestul Europei, dar nu puteţi să vă legaţi de Bucureşti, de Moldova. E un blestem pe care sper ca în 2024 să-l rupem şi să putem să facem mai mult decât ce am făcut eu, să finanţez din fonduri europene şi să termin un proiect important pentru Bucureşti, pe care, evident, l-a inaugurat domnul Iohannis. Şi a fost prima şi ultima dată când a fost într-o staţie de metrou. Mi-aş dori să inaugureze şi autostrada Comarnic-Braşov. Dar nu se va întâmpla acest lucru. (…) Pentru că dacă am învăţat ceva ca prim-ministru, e să mă uit pe datele bugetare cum se uită un medic pe analizele bolnavului şi vă spun că e mai rău ca în 2010-2011. România se împrumută, se împrumută, se împrumută, cu un singur scop: să treacă alegerile. Ştiţi, îi dai pacientului anestezice, dar nu-l operezi. De aceea au fost atât de disperaţi să facă alegerile”, a mai afirmat Victor Ponta.
Ponta afirmă că proiectul pentru autostrada Comarnic Brașov ar putea fi semnat de către Ludovic Orban, pentru că – spune el – este vorba despre un proiect pe care l-a lăsat, în 2015, la Guvern, finalizat atât din punct de vedere al asigurării finanţării, cât şi a firmelor care urmau să-l execute.
„Era totul finalizat – finanţare, firmele cu care îl făceam, iar faptul că atunci, din motive strict politice, mi-au făcut dosare penale şi mie, şi ministrului transporturilor a fost o ticăloşie şi iată că s-au pierdut cinci ani. Poate că, acum, domnul Orban, nemaiavând problema pe care am avut-o noi atunci – să ne facă doamna Kovesi dosare degeaba, numai pentru a nu mai face autostrada – o să o facă pentru că proiectul e acolo, banii sunt acolo, trebuie să aibă doar curaj să-i dea drumul. Pe noi, atunci, ne-au blocat. Am crezut că îi dă drumul Cioloş, nici ceilalţi de după el n-au făcut-o, măcar acum poate face Orban că are protecţie”, a afirmat Ponta.
Pentru Spitalul Regional trebuie o administrație „luminată”
În ce priveşte un alt proiect major pentru judeţul Braşov, spitalul regional, liderul Pro România a subliniat că acesta se poate realizat numai în parteneriat public-privat şi doar cu o administraţie locală „luminată”.
„Din 2015, de când s-a semnat programul cu UE (Infrastructură Mare – n.r.), banii s-au alocat pentru trei spitale regionale – Iaşi, Cluj şi Craiova. Din bani de la buget, mi-aş dori, dar nu v-aş sfătui să credeţi. Şi atunci, singurul lucru posibil este un parteneriat public-privat între autorităţi locale şi o firmă privată care să construiască. Există aşa ceva în Europa, însă pentru aceasta îţi trebuie o administraţie luminată şi care să nu vrea să facă altceva decât acest lucru”, a punctat Ponta.
„Pro România e opoziția”
Preşedintele Pro România a mai spus că vede o eventuală guvernare liberală după alegerile parlamentare asemănătoare celei din perioada CDR (1996 – 2000), adăugând că partidul pe care îl conduce va rămâne, probabil, în opoziţie.
„Mă uit la cei de la PNL, care vor să guverneze cu UDMR, cu USR, cu care se ceartă deja, eventual îl bagă şi pe Băsescu în combinaţia asta. (…) O să fie foarte greu. PSD o să-i susţină cum i-a susţinut şi acum. La televizor va spune că sunt contra, dar, când e nevoie, votează. (…) Noi suntem opoziţia. Mai puţini, dar mai hotărâţi”, a spus Ponta.
El a menţionat e „normal” ca Pro România să-şi unească forţele cu ALDE dacă există „un scop comun”, precizând, totodată, că în această perioadă de campanie electorală nu s-a întâlnit cu Călin Popescu-Tăriceanu.
Ponta a mai afirmat că, iniţial, a crezut că USR se va lupta, alături de Pro România, împotriva PSD, însă liderii acestui partid „s-au dezumflat”, menţionându-i pe Dan Barna şi Nicuşor Dan.
„Îmi pare rău, chiar îmi doream ca eu să-i toc pe pesedişti pe stânga şi ei pe dreapta”, a susţinut liderul Pro România.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.