[ViDEO] Dispute aprige pe Facebook: urăm astăzi „La mulți ani!”? Răspunsul… (VIDEO)
La fel ca în ultimii ani, și astăzi pe reţelele de socializare se duc dispute aprige, în jurul sărbătoririi onomasticii celor care poartă numele Maria şi derivatele acestuia, pe 15 august. Mulţi sunt categorici în a spune că nu se fac urări de viaţă lungă, sănătate şi fericire în ziua în care Sfânta Maria și-a dat obștescul sfârșit, fiind luată nu doar cu sufletul, dar şi cu trupul la Ceruri.
În părțile Moldovei, Sfânta Maria Mare este considerată mai mult „a morților”, fiind pomeniți toți ce au numele pornind de la cel al Preacuratei și doar la Sfânta Maria Mică (8 septembrie) erau sărbătoriți cei care poartă acest nume. De altfel, în satele în care s-a păstrat tradiţia jocului, jocurile sunt interzise în această zi, ele putând fi reluate însă în ziua imediat următoare sărbătorii.
Peste tot se fac, de altfel, parastase, slujbe de pomenire a morţilor.
Cu toate acestea, Sfânta Maria Mare este „prilej de mare bucurie și sărbătoare, acest praznic fiind cunoscut și sub numele de «Paștele din mijlocul verii». Este cea mai importantă sărbătoare închinată Maicii Domnului și dacă se cheamă sărbătoare înseamnă că este prilej de mare bucurie spirituală”, spun reprezentanţii Patriarhiei Române.
Să mai spunem că toți sfinții sunt sărbătoriți în ziua morții lor, uneori chiar martirice, a „nașterii” lor pentru Împărăția Cerurilor, astfel că și în acele zile se fac i pomeniri, și petreceri de onomastică.
Singura „interdicţie” ar fi cea legată de petrecerile cu excese de orice fel.
Îl puteţi asculta (video 1) pe părintele protopop al Braşovului, pr. Gheorghe Dănuţ Benga, lămurind controversa menţionată şi încă una legată de această zi de sărbătoare.
„La mulți ani!” pentru peste 78.300 de braşoveni
Acestea fiind zise, să mai spunem că în județul Brașov sunt 78.364 de sărbătoriţi astăzi: 68.584 femei cu numele Maria, Mariana, Mărioara, Mioara, Marilena, precum și 9.780 bărbați cu numele Marian, Marinică, Marinel, Marin, potrivit datelor pferite de Direcția Județeană Comunitară de Evidență a Persoanelor (DJCEP). Foarte mulți brașoveni aleg încă să le dea copiilor numele Sfintei Maria say derivate, circa 9.000 în ultimii cinci ani. Direcția de Evidență a Persoanelor Brașov și noi le urăm pe această cale tuturor celor care își sărbătoresc onomastica multă sănătate și tradiționalul „La mulți ani!”.
Citiți și:
Tradiții bogate la Sântă Mărie Mare – „Paștele din mijlocul verii”
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.