Poliția Județeană BRAȘOV, atacată de șeful Protecției Consumatorilor – Regiunea Centru / Mărul discordiei
Șeful Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor (CRPC) Brașov a declarat, astăzi, în presă, că mai multe mașini din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție (IJP) Brașov nu ar deține ITP valabil.
„Ca urmare a informării și a solicitării instituției noastre către Registrul Auto Român, de a ne comunica dacă mașinile IPJ Brașov care prezentau coroziuni importante ale caroseriei dețin ITP valabil, ni s-a comunicat că șapte dintre ele nu dețin ITP valabil, fapt care este extrem de grav și, dacă corelăm cu comunicatul IPJ Brașov, în care ni se spunea că aceste coroziuni la autoturisme pun în pericol participanții la trafic și persoanele din autoturism, situația devine și mai gravă. Tot referindu-ne la comunicatul IPJ Brașov, sperăm că nu a fost un simplu populism faptul că ne anunța că, pentru Poliția Brașov, nu contează cine este deținătorul autoturismului și că legea este pentru toată lumea, sperăm ca măsurile să fie aplicate și în cazul lor. Cu toate că nu am primit, până la momentul acesta, răspuns la adresele noastre înaintate în atenția comandantului Poliției Brașov, referitoare la această situație”, a declarat, pentru bugetul.ro, Sorin Susanu.
În replică, reprezentanții IJP Brașov au remis următorul comunicat, prin care precizează, printre altele, că autoturismele au fost retrase din circulație înainte de a expira inspecția tehnică periodică obligatorie.
„În urma informațiilor apărute în spațiul public potrivit cărora «mai multe autospeciale ale IPJ Brașov circulă fără ITP», Compartimentul de Relații Publice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov este abilitat să vă comunice următoarele:
Toate autospecialele a cărora numere de înmatriculare au fost transmise opiniei publice au fost retrase din circulație, înaintea perioadei de expirare a valabilității ITP-ului.
Astfel, pentru o informare corectă și ținând cont de principiul transparenței instituționale, redăm următoarele:
Autospecialele cu numărul de înmatriculare:
MAI 29799,
MAI 29782,
MAI 29825,
MAI 29801,
MAI 29859,
MAI 29853,
MAI 29865,
MAI 29833 sunt retrase din circulație și depozitate în vederea efectuării procedurii de casare.
Următoarele autospeciale MAI au inspecția tehnică în termen de valabilitate:
MAI 29838,
MAI 12561,
MAI 29772,
MAI 29757.
În ceea ce privește autospecialele BV013, respectiv BV002, precizăm faptul că acestea reprezintă indicativul autospecialelor, nu numărul de înmatriculare, motiv pentru care nu s-au regăsit în evidențele RAR.
Autospecialele din dotarea Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, folosite în misiunile curente, au ITP-ul la zi.
Menționăm faptul că acestea sunt supuse inspecției tehnice periodice, conform legislației în vigoare și respectă condițiile tehnice pentru a fi admise în circulație pe drumurile publice. Atunci când se constată că există autospeciale care nu mai prezintă siguranță în exploatare, acestea sunt retrase din circulație în vederea casării”.
Mărul discordiei
„Războiul” a început după ce polițiști din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Brașov au reținut certificatul de înmatriculare al unui autoturism aparținând Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, pe motiv că mașina era mâncată de rugină și reprezenta un pericol în trafic.
Controlul a avut loc în luna aprilie.
„La data de 14 aprilie 2020, în jurul orei 12.40, polițiști din cadrul Serviciului Rutier Brașov, aflați în executarea atribuțiilor de serviciu în cadrul unei acțiuni de amploare desfășurată pe raza județului Brașov, au oprit în trafic, pentru control, un bărbat, în vârstă de 45 ani, care conducea un autoturism pe DN 10, pe raza localității Teliu, jud. Brașov.
Cu ocazia controlului efectuat asupra documentelor conducătorului auto și a autovehiculului condus, dar și asupra stării tehnice a autoturismului, polițiștii au constatat faptul că vehiculul prezintă mai multe elemente ale caroseriei corodate excesiv cu străpungeri.
Constatarea efectuată a relevat o situație de pericol pentru persoanele transportate prin faptul că puteau interveni situații neprevăzute care ar fi condus la vătămarea acestora.
În cauză, polițiștii au procedat la sancționarea contravențională cu avertisment a conducătorului auto pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. 195/2002-Rep. privind circulația pe drumurile publice, fiind dispusă și măsura complementară a retragerii certificatului de înmatriculare.
Fiind întrebat cu privire la existența unor mențiuni referitoare la cele consemnate în procesul-verbal de constatare a contravenției, conducătorul auto a precizat faptul că nu are obiecțiuni. Precizăm faptul că legea nu se aplică discreționar în funcție de calitatea deținătorului auto, a conducătorului auto sau a stării de urgență în care România se află, aceasta fiind aplicată tuturor persoanelor.
În raport cu prevederile art. 16 din Constituția României «cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări», «nimeni nu este mai presus de lege»”, au explicat reprezentanții IJP Brașov, la momentul respectiv.
De atunci, șeful Comisiariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Brașov a acuzat că și polițiștii folosesc mașini ruginite.
VEZI ȘI:
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.