BRAȘOV. Inspectorii de muncă au descins pe șantiere și în ateliere auto. S-a lăsat cu amenzi
Amenzi și avertismente date de inspectorii de muncă, după campania națională de control la angajatorii care desfășoară activitate în domeniul construcțiilor, precum și în domeniul întreținerii și reparării autovehiculelor, atît pe linia relațiilor de muncă, cât și a securității și sănătății în muncă. Controalele au avut loc în toată ţara, în perioada 18-23 mai, prima săptămână din starea de alertă. Domeniile au fost alese pentru că, în condițiile de pandemie din ultimele două luni, au fost închise, în mare parte, șantierele temporare și mobile de construcții, dar odată cu instituirea stării de alertă au fost reluate activitățile, iar cea de întreținere și reparare a autovehiculelor a continuat parțial în perioada stării de urgență, dar în următoarea perioadă urmează să se intoarcă la lucru marea majoritate a lucrătorilor.
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Brașov a strâns peste 100.000 de lei de la patronii care au fost controlaţi pe parcursul campaniei.
La Braşov, în domeniul relaţiilor de muncă, în urma celor 51 de controale efectuate, au fost depistate patru persoane care desfăşurau activitate pentru munca nedeclarată, pentru care s-au aplicat amenzi în valoare de 80.000 lei. În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în urma celor 18 controale efectuate în domeniul construcţiilor, s-au aplicat, pentru neregulile constatate, sancţiuni ce constau în amenzi în valoare de 20.000 lei şi opt avertismente. În domeniul întreţinerii şi reparării autovehiculelor, în urma celor 19 controale, s-au aplicat sancţiuni ce constau în amenzi în valoare de 3.500 lei şi cinci avertismente, potrivit inspectorului-șef al ITM Brașov, Adrian Reit.
În motivarea organizării acestei campanii s-au avut în vedere următoarele aspecte: intensificarea acțiunilor de control în vederea diminuării muncii nedeclarate, un fenomen extreme de nociv din cauza consecințelor sociale pe care le produce: persoana care prestează muncă nedeclarată este lipsită de protecția socială prin lipsa drepturilor conferite de un contract de muncă, cum ar fi cele la concediu remunerat și la concediu medical; nesiguranța plății muncii prestate, plata făcându-se în funcție de bunăvoința angajatorului; imposbilitatea responsabilizării lucrătorului pentru eventualele prejudicii produse de acesta; condiții precare de muncă pentru lucrători și riscurile pe care acestea le implică pentru sănătatea lucrătorilor; fondurile sociale și bugetul de stat sunt prejudiciate prin sustragerea de la plata impozitelor și contribuțiilor sociale; numărul de accidente de muncă înregistrate în domeniu de activitate, precum și gravitatea acestora au fost determinante pentru actiunile de verificare și monitorizare a modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securității în muncă, în șantierele temporare și mobile.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.