Expres

IJP BRAȘOV: „Nu aștepta să fie prea târziu pentru tine și pentru cei apropiați!”

 

Violența domestică poate îmbrăca mai multe forme de abuz – fizic, emoțional, psihologic, financiar sau chiar sexual, după cum atenționează reprezentanții Poliției Județene Brașov. 

„Orice persoană care este forțată să își modifice comportamentul din cauză că este speriată de reacția partenerului este abuzată. Abuzul domestic se poate declanșa în orice stadiu al relației. De obicei, incidentele devin mai frecvente și mai severe odată cu trecerea timpului. Majoritatea actelor de violență cauzate de partenerii intimi sunt comise de bărbați împotriva femeilor, deși abuzul domestic se întâmplă și bărbaților”, au precizat polițiștii brașoveni.

Potrivit acestora, există anumite categorii de persoane (în special femeile din comunitățile de etnici, minoritari și femeile cu dizabilități) cărora le este teamă să divulge abuzul și să acceseze serviciile de ajutor.

„Este greșită concepția prin care abuzul domestic își are rădăcinile în «cultură» sau în diferite contexte culturale! Niciun individ, indiferent de cultură, etnie, orientare religioasă, nu are dreptul să-și abuzeze în vreun fel partenerul/partenera de cuplu, membrii familiei”, au atenționat reprezentanții IJP Brașov.

Poliția Brașov vă recomandă să acordați importanță sentimentului de primejdie.

„În momentele critice, există anumite gesturi, atitudini, cuvinte, tonul vocii, decor, etc. care pot declanșa instinctul de apărare. Este necesar să vă păstrați calmul! Neintrând în panică, puteți sesiza cu mai multă claritate intențiile agresorului, posibilitățile de apărare sau de acțiune, pentru a scăpa din zona de influență a acestuia. Nu vă prindeți în jocul agresorului. Evitați disputele verbale și implicarea în conflicte. Depărtați-vă de persoanele cu intenții agresive, irascibile, puse pe ceartă. Folosiți rațiunea, nerăspunzând la orice fel de violențe. Nu vă faceți singuri/singure «dreptate» lovind agresorul/agresoarea. Implicațiile pot fi uneori neprevăzute! La acestea adăugându-se și consecințele penale. Evitați pe cât posibil compania persoanelor cunoscute ca și consumatoare de alcool/substanțe interzise. Nu încurajați sub nicio formă consumul excesiv de băuturi alcoolice. Acesta favorizează comiterea de infracțiuni prin violență!”, recomandă polițiștii. 

În cazul unui episod cu violență fizică, sunați imediat la 112, iar dacă nu puteți să ajungi la telefon, strigați tare ca să vă audă vecinii și cereți ajutor.

„Nu aștepta să fie prea târziu pentru tine și pentru cei apropiați!”, au subliniat cadrele de poliție.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button