Economic

„SPARANGHELIADA” se extinde în toată Europa! Românii sunt la mare căutare pentru muncile agricole!

 

Plecarea românilor la munci agricole în străinătate, în special în Germania – zilele acestea, în plină pandemie de coronavirus, este un act de disperare, a declarat Sorin Faur, expert în resurse umane, care a mai subliniat pentru https://balkaninsight.com că, „din cauza sărăciei, acești oameni n-au altă șansă”.

Germania are nevoie, acum, de circa 80.000 de lucrători zilieri pentru muncile câmpului – la sparanghel în special, în timp ce autoritățile din regiunea italiană Veneto, una dintre „zonele roșii” cu Covid-19, au anunțat că 15.000 de români vor munci în agricultură, la legume și fruncte, în primăvară.

La rându-i, Spania se pregătește să „importe” circa 150.000 de muncitori sezonieri din estul Europei, în special români, pentru agricultură, iar Marea Britanie ar avea nevoie de 70.000.

„Este aproape imposibil să transporți mii, chiar zeci de mii de oameni cu avioanele în plină pandemie de coronavirus”, a subliniat Sorin Faur.

Condiții de muncă „inumane”

Altfel, conform www.libertatea.ro, compania Böckmann Erdbeeren a anunțat că următoarele plecări pe calea aerului pentru români sunt în intervalele 22-25 aprilie și 29-30 aprilie: „Persoanele care deja au ajuns la noi au lucrat din prima zi, nu se stă în perioadă de carantină, ceea ce se va petrece și pe viitor”.

Sursa citată a menționat, așa cum am relatat și noi (LA CULES DE SPARANGHEL. Cât câștigă muncitorii români plecați în Germania?!…), că muncitorilor români li se oferă în jur de 9 euro pe oră, locuințe de grup, în general la sediul fermei, pentru care li se percepe 7,50 de euro pe zi.

În această perioadă un kilogram de sparanghel se vinde în Germania cu prețuri între 8 și 12 euro. 

Un muncitor român a povestit, însă, pentru https://www.monitorulsv.ro/, că, în Germania, pentru activitățile agricole, condițiile de muncă sunt „inumane”: „La sosire, am primit câte o mască de persoană, dar cum se lucrează în câmp și e vânt, praf și mizerie am cerut să ne suplimenteze numărul de măști. Știți ce ne-au spus? Dar ce, în România aveați măști?… Apa care ni se aduce pe câmp este în canistre și pentru a putea bea am improvizat căni din peturi pe care le-am tăiat în jumătate. La stână vă garantez că sunt condiții mai bune… Apoi, câmpurile unde se recoltează sparanghelul sunt la o oarecare distanță de locurile de cazare, iar până acolo muncitorii sunt duși cu autobuze «de pe care curg tablele», înghesuiți câte 50-60, fără nici un fel de protecție”.

Foto: EPA-EPE / Clemens Bilan

CITEȘTE ȘI: SPARANGHELIADA. Și un chitarist brașovean a plecat la muncă în Germania! MOTIVE…


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button