Delicte

IJP BRAȘOV: Sesizați Poliția dacă sunteți victima sau martorul unui caz de violență în familie

 

În această perioadă, în care suntem obligați să ne „rupem” de societate și să ne izolăm în case, riscul de a izbucni certuri în familie este mai mare decât în mod normal. Mai mult, discuțiile în contradictoriu pot degenera în violență fizică sau psihică, situație în care polițiștii recomandă să se ceară ajutor de specialitate.

„Fenomenul de violență domestică se poate manifesta oricând! Este important să fie raportate cazurile de violență domestică, prin orice mijloace – fie sistemul unic de urgență 112, fie prin orice alt mijloc de comunicare! Un apel telefonic poate salva o viață, sau chiar mai multe!”, atrag atenția polițiștii brașoveni.

Persoanele care sunt martore ale unei agresiuni în familie sunt sfătuite de Poliția Brașov să sune la 112 și să sfătuiască victima să ceară ajutorul instituțiilor responsabile.

„Nu riposta cu violență în cazul în care asiști la un act de agresiune în familie și vrei să iei apărarea victimei. Poți interveni pentru a stopa atacul agresorului, încercând calmarea acestuia și aplanarea conflictului, evitând pe cât posibil implicarea într-o altercație de natură fizică.
Oferă victimei orice formă de sprijin, inclusiv cu mărturia actului de violență la care ai asistat cu ocazia audierilor.
Informează victima sau reamintește-i de posibilitatea de a cere emiterea unui ordin de protecție provizoriu (poliția îl poate emite pe loc pe o durată de 5 zile) sau a unui ordin de protecție (instanța îl poate emite pe o durată de până la 6 luni, iar cererea este scutită de taxă de timbru)”, transmite IJP Brașov.

Pe de altă parte, victimele violenței în familie sunt îndrumate să ceară ajutor la 112, iar dacă nu pot ajunge la telefon, să strige tare, încât să fie auzite de vecini și să ceară ajutor.

„Polițiștii îl pot evacua pe agresor imediat din locuinţa comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate”, amintesc reprezentanții Poliției Județene Brașov, care sfătuiesc victimele să depună plângere și să solicite instanței de judecată emiterea unui ordin de protecție care poate impune măsuri de protecție pe o perioadă de 6 luni. 

„Dacă partenerul agresor promite că se va opri din abuz, victima trebuie să fie foarte precaută! Când se confruntă cu consecințele, agresorii pledează adesea pentru o altă șansă, cer iertare, și promit să se schimbe. Dar de cele mai multe ori, agresorii se întorc rapid la comportamentul lor abuziv odată ce au fost iertați și nu mai sunt îngrijorați de faptul că victima va pleca”, avertizează polițiștii, din experiența cazurilor avute în cercetare.
Retragerea plângerii penale înlătură răspunderea penală a agresorului.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Citeşte şi...
Close
Back to top button