IJP BRAȘOV: Nu-i cumpărați copilului de la început telefon complicat și performant!
Telefonul mobil poate fi o „poartă” prin care infractorii ajung la victimele lor, iar în unele cazuri devine chiar un instrument de „cyberbullying” (n.r. de hărțuire) prin intermediul mesajelor, imaginilor și chiar al rețelelor de socializare.
De aceea, părinții trebuie să fie atenți în ce fel folosesc copiii aceste dispozitive.
„Odată ce v-ați hotărât că este momentul să-i achiziționați copilului dvs. un telefon, va trebui să țineți cont de câteva reguli. Acestea vor fi menite să vă protejeze copilul de eventualele pericole la care ar putea fi expus. Poliția Brașov vă recomandă să aveți în vedere următoarele recomandări: Nu-i cumpărați de la început un telefon complicat și performant! Telefonul mobil nu trebuie perceput de către copii ca un accesoriu, ci ca un instrument necesar siguranței lor și facilitării comunicării cu cei apropiați. Cel puțin într-o primă fază, este recomandat să îi achiziționați un telefon mai simplu, cu funcții de bază, urmând ca, pe măsură ce va crește (când se apropie de adolescență, de pildă), va avea nevoi diferite și veți vedea că se comportă responsabil, să îi puteți dărui unul mai complex”, a transmis șeful Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității, comisar-șef Mihaela Hermenean.
Polițiștii recomandă și să fie stabilite anumite limite de utilizare a telefonului.
„Spuneți clar copilului câte minute poate să vorbească, dacă abonamentul este limitat, dacă are un anumit număr de mesaje text, precum și cât internet poate utiliza. Este necesar ca cel mic să știe că telefonul nu presupune să vorbești fără limită și că impune efectuarea unor cheltuieli! Stabiliți momentele în care telefonul nu ar trebui folosit și nu vă feriți să limitați accesul la el în apropierea orei de culcare! Nu uitați să-l învățați pe copil cum să respingă apelurile nedorite/necunoscute și amintiți-i să nu fie prea insistent cu trimiterea mesajelor!”, a adăugat șeful BAPC.
Părinții sunt un exemplu pentru cei mici, de aceea este necesar să aibă și ei anumite limite în folosirea telefonului mobil.
În altă ordine de idei, copiii trebuie atenționați și să nu inițieze apeluri false de urgență.
„Acestea sunt identificabile şi pot cauza prejudicii atât celor care abuzează, dar şi celor care au într-adevăr o urgenţă, dar nu pot semnala acest lucru din cauza aglomerării liniilor telefonice”, a explicat comisarul șef.
Copiii trebuie să facă diferenţa între informaţiile publice şi informaţiile personale și să nu le divulge oricui pe cele din urmă.
Pentru siguranță, este recomandat ca funcţiile „Bluetooth” și „Date mobile” sau „Wi-fi” să fie ținute închise, când nu sunt folosite pentru transferul de date.
În caz de hărțuire, numerele de telefon identificabile pot fi restricționate.
Dacă ameninţările continuă şi pe alte căi, este recomandată sesizarea autorităţilor.
Cei mici trebuie încurajaţi să spună unei persoane de încredere cât mai repede cu putinţă dacă au primit mesaje ameninţătoare, imagini sau filmuleţe ofensatoare, apeluri agresive.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.