BRAŞOV. „Nu aștepta să fie prea târziu pentru tine și pentru cei apropiați!”
Violenţa în familie este un fenomen de actualitate şi greu de combătut. Persoanele care sunt victime ale agresiunilor (fizice sau psihice) sunt îndemnate de poliţişti să ceară ajutor.
„Atunci când izbucnește un episod cu violențe fizice, sună imediat la 112, iar dacă nu poți să ajungi la telefon, strigă tare ca să te audă vecinii și cere ajutor. Poliția poate interveni în conflict și poate emite un ordin de protecție provizoriu până la 5 zile și îi poate impune agresorului mai multe obligații sau interdicții; Polițiștii îl pot evacua pe agresor imediat din locuinţa comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate”, aminteşte şeful Biroului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii, comisar-şef Mihaela Hermenean.
Pentru a putea doveni abuzurile, victimele sunt sfătuite să păstreze dovezile, să realizeze capturi de ecran cu mesajele ameninţătoare, să înregistreze convorbirile să să le trimită unei persoane de încredere. „Acestea sunt mijloace de probă în cazul unui proces penal de violență în familie”, a explicat comisarul-şef.
„Gândește-te să-ți faci un plan de siguranță care să conțină persoanele cu care poți discuta despre abuz, care îți pot oferi un refugiu în caz de nevoie, care te pot consilia și sprijini, care să depună mărturie în cazul în care se ajunge la proces și cărora le poți da spre păstrare documentele tale importante sau sume de bani. Păstrează pentru tine o cheie de rezervă a mașinii, o sumă minimă de bani pentru urgențe, haine și pune documentele de identitate ale tale și ale copiilor într-un loc sigur (în casa unei persoane de încredere, spre exemplu). Dacă ai suferit vătămări fizice, solicită eliberarea certificatului medico-legal de la cel mai apropiat serviciu de medicină legală”, mai recomandă poliţiştii de la BAPC.
Instanța de judecată poate emite, la cerere, un ordin de protecție care poate impune măsuri de protecție a victimelor pe o perioadă de 6 luni. Acțiunea este gratuită, scutită de taxă de timbru.
„Nu retrage plângerea penală depusă (acest lucru duce la încetarea oricăror demersuri și înlăturarea răspunderii penale a agresorului) și cere sprijin/îndrumare specialiștilor (psihologi, avocați, etc). Nu aștepta să fie prea târziu pentru tine și pentru cei apropiați! Solicită ajutor! Apel unic de urgenţă 112!”, au subliniat poliţiştii braşoveni.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.