Politic

POLUARE?! Ministrul Mediului vede în „roz” situaţia de la BRAŞOV… / Iată ce a declarat!

 

Aflat, astăzi, într-o vizită la Braşov, ministrul Mediului, Costel Alexe, a avut o întâlnire cu primarul George Scripcaru, cu reprezentanţii administrației județene și cu operatorii de salubrizare care acţionează în municipiu, pentru o informare în legătură cu principalele probleme de mediu pe care le întâmpină Brașovul.

Ministrul a refuzat să discute cu jurnaliştii, dar a transmis prin reprezentanţii Primăriei Braşov un mesaj foarte optimist, în ciuda faptului că braşovenii se plâng de mirosul insuportabil care învăluie periodic oraşul, de fumul degajat de marii operatori economici din oraş, de mizeria de pe străzi etc..

Redăm declaraţia din comunicatul Primăriei Braşov:
„Mă bucur foarte mult că am avut această întâlnire, pentru că sunt pași importanți pe care îi face și Primăria Municipiului Brașov, și Consiliul Județean, în tot ce înseamnă problematica de mediu. Observ grija pe care o are administrația publică locală pentru calitatea aerului și măsurile din Planul Integrat de Calitate a Aerului se implementează constant, iar aceste măsuri sunt tocmai pentru a le asigura brașovenilor un aer mai curat. Sunt convins că vom ajunge într-un viitor foarte apropiat ca Brașovul să fie unul dintre cele mai verzi orașe din România. Ministerul sprijină în momentul de față această politică, și la Brașov va ajunge în acest an un laborator mobil care va fi utilizat de Agenția de Protecție a Mediului. Știu de ani buni, administrația publică de la Brașov, îmi place foarte mult cum arată municipiul Brașov, cred că s-au făcut pași importanți, iar lucrurile s-au schimbat mult în bine față de acum zece, cincisprezece ani. Comparativ cu alte orașe din țară, Brașovul este un oraș foarte bine administrat. Eu, ieșean fiind, cred că sunteți cu cel puțin câteva ture de stadion înaintea Iașiului, în modul cum gestionați această problemă”, a spus ministrul mediului, Costel Alexe.

Primarul George Scripcaru s-a arătat mulţumit de comparaţia cu alte oraşe, deşi ieri s-a enervat când senatorul Allen Coliban a făcut o comparaţie între Braşov şi Oradea (vezi AICI).

„Ne-am întâlnit, împreună cu ministrul Mediului, cu prefectul județului, cu președintele și vicepreședintele Consiliului Județean, cu operatorii de salubrizare care activează pe raza municipiului Brașov, cu decanul Facultății de silvicultură, cu Regia Pădurilor Kronstadt și cu operatorul Fin Eco, firma care gestionează depozitul ecologic de deșeuri al orașului și al județului. Am discutat problemele de mediu și de salubrizare, am făcut o prezentare pe toate componentele, și care sunt necesitățile noastre la nivelul administrației locale din partea ministerului, legat de chestiuni legislative și de natură decizională. I-am spus care sunt incoerențele legislative și decizionale și l-am rugat să dea posibilitatea ca și administrația locală să poată interveni, sau cel puțin decizia să poată fi luată prin instituția prefectului,iar domnul ministru ne-a asigurat de sprijinul său în toate demersurile. Dumnealui ne-a spus că față de alte orașe din țară, la Brașov lucrurile sunt pe o cale bună. Am discutat și despre problema urșilor la Brașov, Regia Pădurilor și-a prezentat cele două proiecte importante – parcul dendrologic și complexul pentru urși, iar domnul ministru a declarat că este foarte încântat de aceste proiecte, și că a pornit deja demersurile pentru simplificarea procedurilor de intervenție în cazul urșilor care sunt periculoși sau care pun în pericol siguranța cetățenilor”, a transmis primarul George Scripcaru, la finalul întâlnirii de azi-dimineaţă.

Discuția a vizat și situația lucrărilor de la groapa ecologică Fin Eco, fiind prezentat graficul de execuție a lucrărilor de închidere a primelor două celule, lucrări care au început deja. Potrivit reprezentanților Fin Eco, montarea instalației de captare se estimează a fi gata până la sfârșitul lunii mai.

De asemenea, s-au purtat discuţii despre dotarea cu laboratoare de analiză a calității aerului. „Domnul ministru ne-a spus că derulează procedura de achiziție și că vor ajunge aici până la sfârșitul anului. Vor livra unul sau două laboratoare, iar la Brașov noi am alocat o sumă în bugetul local, peste 1,5 milioane lei, pentru achiziția a patru laboratoare care vor fi utilizate în Brașov și zona metropolitană. Ele vor îndeplini toate standardele metrologice, am întocmit lista de echipamente pe baza propunerilor consilierului meu pe mediu, Bogdan Micu, și de vom raporta exact la aceste criterii, iar numărul laboratoarelor cred că va fi suficient pentru a asigura activitatea de control în Brașov și zona metropolitană”, a declarat primarul.

Comisia Europeană vede în alte culori situaţia din România 

Comisia Europeană (CE) va declanșa în acest an o procedură de infringement (sancționare) din cauza dezastrului ecologic reprezentat de gropile de gunoi din jurul marilor orașe din România, potrivit unor surse citate de G4Media.ro.

CE a constatat că România a făcut progrese nesemnificative în sortarea, depozitarea și valorificarea deșeurilor municipale, în ciuda sumelor imense de bani alocate de UE și a avertismentelor repetate. CE atenționează că gropile de gunoi sunt focare de infecție pentru cetățenii români și vrea să oblige statul român să rezolve problema.

De altfel, și în municipiul Brașov, sursa mirosului insuportabil ar fi groapa de gunoi, deși autoritățile dau vina pe îngrășământul natural. Cetățenii susțin că mirosul care uneori le pătrunde până în locuințe și haine este de hidrogen sulfurat, nu de îngrășământ. Deși la Brașov au avut loc proteste în fața Primăriei și o dezbatere publică, nici o instituție nu și-a asumat că va soluționa această problemă, iar brașovenii se tem pentru sănătatea lor.

Gropile de gunoi din jurul marilor orașe din România sunt adevărate bombe pentru mediu, dar și pentru sănătatea oamenilor, este și concluzia preliminară a experților Comisiei Europene într-un raport intern finalizat la sfârșitul acestui an și consultat de G4Media.ro.

Ministrul Mediului, vizită şi la Zărneşti

În această după-amiază, ministrul Mediului va vizita şi Sanctuarul de urşi „Libearty” de la Zărneşti, care este al Asociaţiei Milioane de Prieteni. Acolo ar urma să ofere declaraţii. 

CITIŢI ŞI:

POLUARE. Primarul George Scripcaru susține că situația din BRAȘOV nu este mai gravă decât cea din alte orașe: „Nu putem fi mai rău decât…” (VIDEO)

Nu doar brașovenii sunt afectați de poluare! România riscă în 2020 sancțiuni dure pentru focarele de infecție reprezentate de gropile de gunoi

POLUARE BRAȘOV. Orașul va avea laborator mobil de măsurare a calității aerului! Ministrul Mediului, primele declarații după discuția cu reprezentanții Primăriei

BRAȘOV. ASTĂZI: Primarul George Scripcaru, la discuții cu ministrul MEDIULUI, pe tema POLUĂRII

DISPUTĂ. Primarul Scripcaru: „Cui nu-i place la Braşov, să se mute…”


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button