Expres

BRAȘOV. Ce s-a întâmplat cu ursulețul de pe pârtia Clăbucet (VIDEO)

 

Puiul de urs „vedetă” din Predeal, care a reprezentat, recent, punctul de atracție pe pârtia Clăbucet, dar ar fi apărut și pe străzi din stațiunea Predeal, a fost mutat. Potrivit prefectului Brașovului, Mihai Văsii, noaptea trecută, animalul a fost relocat pe un fond de vânătoare din județul Bihor. Ursulețul nu a fost tranchilizat, ci momit și prins într-o cușcă.
„Ursul brun este o specie protejată, îl iubim, ne mândrim că avem asemenea animale la noi în țară, dar trebuie să luăm toate măsurile pentru protejarea vieții, integrității fizice și a bunurilor cetățenilor, trebuie să prevenim tragedii. La un moment dat, în cazul ursului din Predeal, acesta nu mai putea fi gonit, nu mai reacționa nici la zgomote puternice, astfel că soluția a fost prinderea și relocarea”, a explicat prefectul, într-o conferință de presă pe acest subiect.
De altfel, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a aprobat miercuri Procedura privind gestionarea situațiilor de urgență generate de animale sălbatice periculoase în județul Brașov.
„Procedura se referă la toate animalele sălbatice periculoase, dar aproape toate situațiile de urgență de acest tip la nivelul județului Brașov au implicat ursul.
Populația de urs reprezintă una dintre bogățiile țării noastre, iar specia este protejată la nivel național și european, prin Directiva Habitate. În același timp, însă, obligația noastră primordială, ca reprezentanți ai instituțiilor statului, este să protejăm viața, sănătatea și bunurile cetățenilor. Or, nu putem face asta, dacă nu acționăm în primul rând preventiv și dacă nu avem reguli clare privind gestionarea situațiilor de urgență generate de animale sălbatice periculoase în județul Brașov. Procedura instituie un set unitar de reguli privind planificarea, organizarea și executarea activităților specifice în asemenea situații”, a precizat Cătălin Văsii.

Tranchilizarea nu se va face în teren

Potrivit acestuia, principalele instituții implicate sunt Inspectoratul Județean de Jandarmi și Direcția Sanitar-Veterinară, cele au inițiat procedura și care vor și coordona activitățile. „Primii care vor interveni sunt jandarmii, iar dacă sunt zone izolate, departe de un post de Jandarmerie, vor fi polițiștii. Fiecare echipă care va fi în teren va include și un medic veterinar. Se merge pe îndepărtarea animalului, adică a pericolului, apoi pe capturarea și relocarea lui, în funcție de situație. Nu se va proceda la tranchilizarea ursului direct în teren, pentru că nu se poate estima greutatea, astfel încât să se dozeze corect tranchilizantul, nici eficiența acestuia și există riscul unor reacții necontrolate ale animalului. Tranchilizarea se va efectua doar dacă acesta este rănit, când medicul veterinar se poate apropia de animal și se poate face asta în siguranță. Sunt multe proceduri de urmat când e vorba de relocare pe alt fond de vânătoare și asta reprezintă o problemă. Lucrurile ar trebui simplificate. Nici nu putem să-i ducem pe toți la Sanctuarul de Urși Libearty, cei de la Asociația Milioane de Prieteni nu prea mai pot primi. S-au oferit în cazul ursulețului de pe pârtie și le mulțumesc, dar dacă era și ursoaica nu se mai putea. O problemă e și dacă avem de-a face cu un animal rănit, fiindcă e greu de îngrijit. Procedura o vom actualiza după șase luni sau când situația o va impune”, a precizat Văsii.

Pe lângă Jandarmerie și DSVSA, au atribuții în aplicarea măsurilor dispuse prin procedura menționată ISU, Inspectoratul Județean de Poliție, Garda de Mediu, Garda Forestieră, Asociația „Direcția pentru Monitorizarea și Protecția Animalelor”.

Ministerul Mediului a dat aprobarea pentru mutarea celor doi urși care, la finalul anului trecut și în primele zile din 2020, și-au făcut un obicei din a se plimba pe Pârtia Clăbucet de la Predeal. Autoritățile brașovene au început demersurile la minister încă din 5 ianuarie, după câteva zile în care urșii au tot apărut pe pârtie. „Mulțumim Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, precum și instituțiilor locale implicate în acest caz, pentru promptitudine și profesionalism!”, a subliniat prefectul, precizând că acum se urmărește ca și ursoaica să fie prinsă pentru a fi relocată.

Pe pagina de Facebook a Instituției Prefectului Județului Brașov a fost postat un filmuleț cu momentul eliberării ursulețului pe fondul cinegetic din Bihor, iar pe site găsiți hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență prin care s-a aprobat procedura.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button