Expres

Nu doar brașovenii sunt afectați de poluare! România riscă în 2020 sancțiuni dure pentru focarele de infecție reprezentate de gropile de gunoi

  • gunoi_9.jpg
 

În timp ce Brașovul se „îneacă” în fum provenit de la operatori economici și pute periodic, din cauze pe care autoritățile se feresc să și le asume, Capitala este și ea în centrul unui scandal privind poluarea.

Ministrul Mediului, Costel Alexe, și primarul Gabriela Firea au avut, marți seară, un schimb de replici cu privire la poluarea din București, cel dintâi reproșându-i că Primăria nu a luat măsuri pentru îmbunătățirea calității aerului.

„Sunt revoltat. Ministerul poartă o corespondență și i-am pus în vedere Primăriei Capitalei de fiecare dată că trebuie să se preocupe să identifice soluții pentru că Bucureștiul astăzi produce un milion de tone de deșeuri pe an din cele 6 pe care le produce România”, a declarat ministrul Mediului, la Antena 3.

Pe de altă parte, Gabriela Firea susține că Primăria Capitalei a luat măsuri pentru îmbunătățirea calității aerului, iar faptul că Bucureștiul este pe locul 4 în privința poluării și nu pe primul înseamnă că proiectele derulate au dat roade.

„Faptul că avem din ce în ce mai multe mașini proprietate personală de aproape unică folosință e un fapt îngrijorător. De aceea, facem campanii ca cetățenii să folosească transportul public în comun. Foarte multe autobuze merg goale pentru că avem obișnuința de a circula cu autoturismul personal”, a spus Firea, la același post de televiziune.

Firea a mai spus că Guvernul PNL îi menționează numele în discuții privind poluarea doar pentru a exista un țap ispășitor.

Costel Alexe spune că bucureștenii respiră în fiecare zi aer poluat deoarece municipalitatea nu ia măsuri în acest sens.

„E foarte rău că un ministru nu știe ce se întâmplă în București. (…) Mutați-vă din București, dacă nu vă place în București!”, i-a transmis Firea. „Noi să ne mutăm din București, doamnă? Dumneavoastră ar trebui să aveți o administrație performantă”, i-a replicat Alexe.

România a ignorat ani la rând avertismentele CE

Comisia Europeană (CE) va declanșa în acest an o procedură de infringement (sancționare) din cauza dezastrului ecologic reprezentat de gropile de gunoi din jurul marilor orașe din România, potrivit unor surse citate de G4Media.ro.

CE a constatat că România a făcut progrese nesemnificative în sortarea, depozitarea și valorificarea deșeurilor municipale, în ciuda sumelor imense de bani alocate de UE și a avertismentelor repetate. CE atenționează că gropile de gunoi sunt focare de infecție pentru cetățenii români și vrea să oblige statul român să rezolve problema.

De altfel, și în municipiul Brașov, sursa mirosului insuportabil ar fi groapa de gunoi, deși autoritățile dau vina pe îngrășământul natural. Cetățenii susțin că mirosul care uneori le pătrunde până în locuințe și haine este de hidrogen sulfurat, nu de îngrășământ. Deși la Brașov au avut loc proteste în fața Primăriei și o dezbatere publică, nici o instituție nu și-a asumat că va soluționa această problemă, iar brașovenii se tem pentru sănătatea lor.

Gropile de gunoi din jurul marilor orașe din România sunt adevărate bombe pentru mediu, dar și pentru sănătatea oamenilor, este și concluzia preliminară a experților Comisiei Europene într-un raport intern finalizat la sfârșitul acestui an și consultat de G4Media.ro.

Procedura de infringement înseamnă că un stat este sancționat pentru că încalcă grav regulile comunității europene. Comisia Europeană poate decide blocarea finanțărilor din sectorul vizat în cadrul procedurii de infrigement sau poate adopta o măsură intermediară, de blocare parțială a unor finanțări.

Pentru perioada 2021-2027, România a depus deja proiecte de peste 3 miliarde de euro pe mediu, așa cum a anunțat ministerul de resort. Paradoxal, mare parte din aceste finanțări comunitare se refereau tocmai la realizarea unor gropi noi de deșeuri sau la realizarea unor incineratoare.

Aceste platforme sunt periculoase pentru mediu deoarece deșeurile nu sunt selectate decât rareori, nu există instalații care să elimine gazele nocive produse de gunoi, iar substanțele cu care este tratat gunoiul ajung deseori și în sol.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button