Expres

O brașoveancă participă la cea mai mare și costisitoare expediție de la Polul Nord (Galerie FOTO)

  • adela 4_276781.jpg
  • adela  2_276778.jpg
  • adela 3_276780.jpg
 

O brașoveanca stabilită în Suedia să numără printre sutele de cercetători din toată lumea care încearcă să înțeleagă mai bine ce se întâmplă cu clima, trăind printre ghețari, la Polul Nord.

Oceanograful Adela Dumitrașcu, în vârstă de 38 de ani, participă la expediția MOSAiC, cea mai mare din istorie, la care iau parte 600 de cercetători, conform libertatea.ro.

Românca a împachetat 110 kilograme de haine groase, din care 10 doar de mănuși, a început un program de îngrășare (pentru a avea strat adipos care să-i țină de cald) și a plecat în aventură.

Vasul Polarstern, pe care trăiește în această perioadă, este programat să stea la Polul Nord timp de 390 de zile, deci și în timpul iernii polare.

Românca a povestit, în exclusivitate pentru Libertatea, ce înseamnă viața la Polul Nord, în întunericul arctic.

Potrivit acesteia, valuri de patru metri saltă spărgătorul de gheață Dranitsyn, iar vaporul se clatină ca un om beat, făcându-i aproape pe toți să stea în cabine și să se trateze cu pastile de rău de mare. Adela Dumitrașcu se numără printre norocoșii care se simt bine și se pot plimba pe culoarele vaporului.

Ea a visat la o astfel de aventură încă de la 14 ani, pe când locuia cu familia într-un apartament din cartierul Răcădău, din Brașov. Dorința ei de a explora lumea a fost „hrănită” de lectură. Adela citea Jules Verne și se gândea la ce va face ea când va deveni adult. Dorind să devină oceanograf – specializare care nu există în universitățile din România, brașoveanca a lucrat pe vase de croazieră, pentru a avea bani să urmeze studiile în străinătate. După șase ani petrecuți pe vase, în Bahamas, Caraibe, Alaska și Hawaii, ea s-a înscris la Universitatea Gothenburg din Suedia, unde a studiat domeniul care o atrăgea atât de mult.
„Gothenburg a devenit de atunci acasă, dar Brașov nu va înceta niciodată să fie acasă”, a precizat românca.

Adela a făcut și masterat în geofizică, la Universitatea din Hawaii, unde a participat la expediții cu vasul universității și a făcut analize oceanografice. Apoi s-a mutat înapoi în Suedia și s-a angajat la MMT Group, companie care realizează inspecții de instalații pe fundul mării – turbine eoliene, conducte de gaz. Adela a lucrat întâi ca geofizician, apoi a trecut la inginerie în cadrul unui proiect cu Universitatea Gothenburg.

Așa a ajuns să lucreze în cadrul MOSAiC, cea mai mare expediție la Polul Nord din istorie, care are costuri operaționale de 200.000 de euro pe zi.
Scopul expediției este de a studia climatul arctic continuu, timp de un an, inclusiv pe perioada iernii arctice, deoarece schimbarea climatică afectează cel mai mult regiunile polare.

„A aștepta că altcineva să repare ceea ce stricăm cu toții nu este o idee prea bună. Avem noi o vorbă la români – «bate fierul cât e cald». Cam în această situație ne aflăm momentan global: ori facem ceva evident ACUM la nivel global, ori cred că o să fie prea târziu. Ce putem face toți: reduce, reuse, recycle! (trad. redu, refolosește, recilează)”, este se părere Adela Dumitrașcu. Ea este de părere că Terra va supraviețui miliarde de ani, până la expansiunea Soarelui, dar este sceptică în ceea ce privește supraviețuirea speciei noastre.

Românca va mai sta la Polul Nord până în luna martie. Pentru expediție a avut nevoie de multe traing-uri: de supraviețuire în condițiile arctice, de a evacua elicopterul în caz de prăbușire în apă, de folosire a armelor pentru urșii polari etc..
Ea a mărturisit că nu încheie seara fără a mânca untură pe pâine, care îi amintește de casă. Mai multe informații – AICI

Sursă foto – Facebook


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button