BRAȘOV. Aeroportul, drumurile județene și spitalele – capitolele bifate cu realizări în 2019
„Pentru administraţia publică judeţeană, anul 2019 a fost cu siguranţă cel mai bun din ultima decadă, prin prisma investiţiilor realizate în cele trei domenii esenţiale în dezvoltarea economică şi socială a judeţului Braşov: reabilitarea drumurilor judeţene, modernizarea infrastructurii sanitare şi construirea Aeroportului Internaţional Braşov – Ghimbav”, spune, la ceas de bilanț, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian-Ioan Veştea.
Drumuri judeţene modernizate
În acest an s-a dat startul lucrărilor de modernizare a „Dumului de sub munte”, finanţate cu fonduri europene accesate prin proiectul „Modernizare drum interjudeţean DJ 104A, DJ 105C, DJ 105P – format din DJ 104 A, km 0+000-45+000, DJ 105 C, km 6+300-3+800, DJ 105P, km 0+000-3+800”. Refacerea celor aproximativ 50 de km de drumuri se numără printre cele mai mari proiecte de infrastructură în curs de implementare la nivelul Regiunii Centru cu fonduri alocate prin Programul Operaţional Regional şi înseamnă o investiție totală de peste 146,8 milioane de lei. Lucrările au început pe 24 septembrie, cu refacerea unor poduri în zona comunei Sâmbăta de Sus şi organizări de şantier pentru stațiile de betoane și de asfalt. Reabilitarea carosabilului se va face începând de anul viitor, investiţia urmând să se încheie în 2022. „Drumul de sub munte”, odată modernizat, va asigura pentru 13 localităţi din Țara Făgărașului o legătură directă cu principalele artere naționale și europene.
Anul 2019 a consemnat încheierea modernizării, tot cu fonduri europene alocate din POR 2014-2020, a drumului judeţean 112C Hălchiu – Satu Nou – Dumbrăvița – Vlădeni (11,67 km), un proiect în valoare totală de 21.8 milioane de lei. De asemenea, au continuat lucrările de refacere a drumului judeţean 104L Dacia – Viscri – Buneşti (15,06 km), printr-un proiect european în valoare de 24,4 milioane de lei. În privinţa modernizării drumului interjudeţean Covasna – Braşov (18,5 km), un alt proiect cu finanţare europeană totalizând peste 110 milioane de lei, este în desfăşurare achiziţia realizării lucrărilor. Şi tot în 2019, pentru prima dată în ultimii 50 de ani, administraţia judeţeană a început reconstrucţia unor poduri peste râul Olt, extrem de importante pentru comunităţile locale din judeţ.
„Consiliul Județean Braşov are în implementare proiecte de modernizare a infrastructurii rutiere cu finanțare europeană care totalizează 300 de milioane de lei. Mai avem proiecte de 120 de milioane de lei pe Programul Național de Dezvoltare Locală, plus investiții de 80 de milioane de lei din bugetul propriu al Consiliului Județean, ceea ce spune foarte multe despre implicarea noastră în dezvoltarea infrastructurii județului Brașov”, a spus preşedintele CJ Braşov.
Infrastructură sanitară competitivă la nivel naţional
Cele şase spitale de interes judeţean aflate în administrarea CJ Braşov au beneficiat pe parcursul anului 2019 de investiţii importante, unele realizate din bugetul propriu al judeţului, altele finanţate de Compania Naţională de Investiţii, iar altele demarate prin proiectele cu fonduri europene accesate de autoritatea judeţeană pentru dotarea ambulatoriilor şi unităţilor de primiri urgenţe, precum şi pentru eficientizarea energetică a clădirilor care adăpostesc instituții medicale și sociale.
Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Braşov s-a transformat într-o unitate medicală etalon la nivel naţional, graţie reparaţiilor şi modernizărilor realizate la nivelul tuturor secţiilor, precum şi dotărilor cu echipamente medicale performante. Practic, în acest an s-a încheiat modernizarea totală a clădirii spitalului, iar aceste lucrări s-au realizat cu fonduri alocate de CJ Braşov. Pe rând, în prezenţa preşedintelui CJ Adrian-Ioan Veştea au fost inaugurate secţia de Neuropsihiatrie, Unitatea de Primiri Urgenţe şi Ambulatoriul spitalului, fiind încheiate reparaţiile la centrala termică, la secţia Pediatrie I, la spălătorie, precum şi lucrările de amenajare a sălilor de curs pentru studenţi şi a Biroului de Management al Calităţii. În 2019, sumele alocate Spitalului de Copii din bugetul judeţean au fost de 4.196.500 lei. Totodată, CJ Braşov a depus la ADR Centru un proiect de aproximativ 10 milioane de lei, pentru dotarea Ambulatoriului cu aparatura necesară, acesta fiind în evaluare.
La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov a continuat modernizarea corpului B din cadrul Staționarului Central, fiind inaugurate etajele V, IV, III şi II. Această investiţie, începută de CJ Braşov, a fost predată Companiei Naţionale de Investiţii, urmând să fie terminată în cursul anului viitor. Tot în acest an au fost semnate contractele de finanţare pentru două proiecte europene destinate Spitalului Judeţean, care înseamnă 6,7 milioane de lei pentru dotarea cu aparatură medicală a UPU şi 10,6 milioane de lei pentru dotarea cu echipamente a Ambulatoriului Integrat. Şi nu în ultimul rând, cu fonduri alocate din bugetul judeţean s-au realizat lucrări de reparaţii şi igienizări la staţionarele Astra şi Tractorul. Bugetul alocat în 2019 Spitalului Judeţean a fost de 18.177.040 lei.
Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie Braşov a avut în 2019 un buget de 1.820.500 lei şi a beneficiat de semnarea contractului de finanţare pentru proiectul „Îmbunătățirea serviciilor sanitare ale Ambulatoriului prin achiziționarea de dotări”, în valoare de 10,5 milioane de lei.
Şi la celelalte spitale braşovene s-au realizat investiţii în aparatură de specialitate, finanţate de administraţia judeţeană. Bugetul alocat Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Dr. A.I. Sbârcea” a fost de 2.643.180 lei, cel pentru Spitalul Clinic de Boli Infecţioase a totalizat 3.296.000 lei, iar cel destinat Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie a ajuns la 937.490 lei. Maternitatea beneficiază şi de proiectul cu finanţare europeană privind modernizarea, dotarea şi eficienizarea energetică a corpului înalt, în valoare de 26,5 milioane de lei, care se află în faza elaborării proiectului tehnic.
Pentru Unitatea de Asistenţă Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru s-a semnat în acest an contractul privind proiectarea şi execuţia lucrărilor de reparații capitale, modernizare, eficientizare energetică, în cadrul unui proiect european în valoare de 10,1 milioane de lei.
Şi tot la capitolul sănătate, anul 2019 a însemnat pentru administraţia judeţeană încheierea altor două proiecte cu finanţare europeană: „Îmbunătățirea accesului populației din județul Brașov la servicii medicale de urgență” şi „Asigurarea accesului la servicii de sănătate în regim ambulatoriu pentru populația județului Brașov”.
„La începutul mandatului meu de președinte al Consiliului Județean Brașov mi-am dorit foarte mult ca percepția cetățeanului despre spitalul public să se schimbe. Știu că mai avem încă multe de făcut, însă cred că astăzi ne aflăm pe drumul cel bun. Vom continua investițiile în spitalele brașovene!”, a menționat președintele CJ Adrian-Ioan Veștea.
Autorizaţie de construcţie pentru Terminalul Aeroportului Internațional
Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav (AIBG) este marele proiect de infrastructură pe care brașovenii, și nu numai ei, îl așteaptă de zeci de ani. Acesta este cel mai amplu și mai ambițios obiectiv investițional al județului Brașov, a cărui realizare este asumată integral de Consiliul Județean. Practic, CJ construiește primul aeroport realizat de la zero în România ultimilor 50 de ani.
Anul 2019 a fost decisiv în implementarea proiectului. Pe 1 august au început lucrările de construcții și instalații la nouă componente ale Aeroportului: clădirea energetică, remiza PSI, posturile de control acces, gospodăria de apă, parcarea auto şi drumul de acces între terminal şi DJ 103C, drumurile tehnologice interioare, împrejmuirile şi porţile, reţelele interioare şi platforma antisuflu. Contractul de lucrări a fost semnat în ianuarie 2019, iar în prima parte a anului a fost elaborat proiectul tehnic şi au fost obţinute avizele şi autorizaţiile necesare. Valoarea contractului este de 34.026.900,82 lei.
Pe 21 august 2019 s-a consemnat un alt moment mult-așteptat: semnarea contractului pentru proiectarea și construirea terminalului de pasageri, după luni de amânări datorate contestațiilor. În schimbul sumei de 145.581.179,94 lei, asocierea de firme care a câștigat licitația are la dispoziție 12 luni pentru a executa contractul. Aerogara va fi construită pe trei niveluri, cu o arie desfășurată de 11.780 mp, după o soluție arhitecturală realizată de celebrul arhitect brașovean Dorin Ștefan. Proiectul tehnic al terminalului a fost predat Consiliului Județean pe 19 decembrie, iar în 24 decembrie a fost deja primită autorizația de construire, astfel că șantierul poate începe imediat ce condițiile meteorologice vor fi prielnice.
O altă procedură finalizată în acest an a fost achiziția utilajelor de deszăpezire și intervenție în caz de incendiu. Este vorba despre două autospeciale de deszăpezire, una de pompieri și o mașină de stingere a incendiilor dotată și cu echipament pentru descarcerare. Și tot în acest an s-au încheiat achizițiile pentru proiectarea și execuția balizajului și a amenajării benzii pistei, precum și pentru realizarea Studiului de Fezabilitate privind asigurarea Serviciilor de Navigație Aeriană. Un alt pas în implementarea proiectului AIBG a fost înființarea regiei autonome se va ocupa de demersurile privind certificarea aeroportului.
Așadar, sunt mai multe demersuri care se desfășoară concomitent, atât în ceea ce privește realizarea infrastructurii aeroportuare, cât și pe partea de certificare a Aeroportului, achizițiile fiind interconectate în ideea ca până la sfârșitul anului 2020 să se încheie toate lucrările și să fie obținută certificarea pentru Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav. Așadar, în acest an au fost încheiate cu succes mai multe achiziţii necesare Aeroportului, în valoare totală de peste 53 de milioane de euro. Toate aceste proiecte se vor concretiza anul viitor, când 90% din tot ce înseamnă infrastructura aeroportuară va fi realizată.
„Sunt mulţumit de tot ce a realizat Consiliul Județean Brașov pe plan investiţional în anul 2019 şi sunt convins că locuitorii judeţului Braşov au început deja să vadă şi să simtă beneficiile implementării proiectelor noastre. În numele Consiliului Judeţean Braşov, le doresc brașovenilor sănătate, bucurii, împliniri pe plan personal şi profesional şi un an 2020 bun şi fructuos! Avem toate motivele să privim viitorul cu optimism şi încredere, şi să sperăm la mai bine în anul care vine. La mulţi ani!”, a încheiat preşedintele CJ Braşov.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.