BRAŞOVENII au început să-şi ia măşti antipoluare! Tot mai multe aplicaţii dau rezultate îngrijorătoare
Îngrijoraţi de calitatea aerului din oraş – nu doar din cauza mirosului insuportabil care se simte tot mai des în aproape tot municipiul Braşov, ci şi ca urmare a rezultatelor rele afişate de diferite site-uri şi aplicaţii, braşovenii au început să-şi cumpere măşti antipoluare.
Azi-dimineaţă, spre exemplu, când era din nou un miros „greu” în cartierul Tractorul, pe euronews.com, calitatea aerului era afişată la nivelul 4, pe o scară până la 5, unde 5 înseamnă cel mai rău rezultat. Între timp, nivelul de poluare a scăzut la 2 (bine), iar pentru astăzi se prognozează că va mai urca doar până la 3 (poluare medie).
Oamenii se gândesc să se protejeze cu măşti, după ce autorităţile s-au arătat indiferente la plângerile formulate în condiţii legale, la cele trei proteste din faţa Primăriei Braşov, la articolele din presă şi la sutele (dacă nu chiar miile) de comentarii de pe internet, prin care locuitorii din cartiere precum Tractorul, Triaj şi Florilor se plâng de duhoarea care le pătrunde inclusiv în case.
Braşovenii care au sesizat la Primărie că nivelul de poluare este ridicat ar fi primit răspuns să nu se mai ia după tot felul de aplicaţii, deoarece singura instituţie autorizată să măsoare calitatea aerului, cu senzori omologaţi, este Agenţia pentru Protecţia Mediului.
Amintim că, la primul protest, primarul George Scripcaru a ieşit să vorbească cu cetăţenii şi a recunoscut că sunt probleme cu groapa de gunoi FIN-ECO, unde este acţionar şi Municipalitatea. Apoi, însă, Garda de Mediu a dat vina, ca şi anul trecut, pe gunoiul de grajd care a fost aruncat pe terenuri de lângă municipiul Braşov, adăugând că nu are posibilitatea legală de a interveni.
„Cu aerul ăsta ne îmbolnăvim cu toţii în oraş. Din păcate va trebui să semnalăm problemele astea la organizațiile internaționale de protecție a mediului și a sănătății populației. Nepăsarea autorităților e ridicolă”, a precizat un membru al grupului de Facebook „Stop poluării din Braşov! Vrem aer curat!”.
Ceasu’ Rău
„Primăria este cea care a mutat stația de pe Castanilor pe Memorandului, asta fiind măsura luată de Primărie pentru «reducerea poluării»”, a adăugat un alt braşovean înscris în grup, ştiindu-se că în zona Ceasu’ Rău ieşeau rezultate foarte rele.
Primarul a dat vina, acum doi ani, pe micii prăjiţi la restaurant).
„Principala zonă unde sunt creşteri de pulberi este intersecţia de la Ceasu Rău (intersecţia Iuliu Maniu, 13 Decembrie, strada Castanilor). Avem în vedere să facem lucrări de sistematizare în zona respectivă. În felul acesta sperăm să reducem poluarea. Mai rămâne doar problema micilor din cuptorul de vizavi. La ora 9 se încălzeşte cuptorul şi atunci aparatele de monitorizare măsoara şi acele pulberi care de acolo să ştiţi că sunt, chiar daca vi se pare o gluma”, a declarat edilul, în 2017.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.