Expres

BRAȘOV. S-a stins un „Tezaur Uman Viu”

 

Primăria Drăguș a anunțat pe pagina oficială de Facebook, unde a și arborat însemnul de doliu, că a încetat din viață, la 84 de ani, meșterul cojocar Dumitru Sofonea, cetăţean de onoare al comunei Drăguş, declarat de către UNESCO „Tezaur Uman Viu”:  „O inimă bună a încetat să mai bată, un suflet mare s-a ridicat la cer, lăsând în urmă o nemărginită durere şi un gol imens. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Drum lin spre cer Nea‵ Trășuc!”

Tradiția pe care meșterul cojocar din Drăguș a moştenit-o de la părinți şi pe care a răspandit-o de-a lungul vremii este unică, dar a și a inovat creator forma cheptărițelor, modelele şi culorile. La orice târg de profil din ţară sau din străinătate, cheptarele şi cojoacele lucrate de Dumitru Sofonea sunt recunoscute de către toţi meşterii populari din ţara noastră. De multe ori cheptarele sunt „botezate” de admiratori ca fiind „de Drăguş, din Ţara Făgărașului”.

Dumitru Sofonea a învățat cojocăritul din copilărie, de la tatăl lui, cel mai celebru cojocar din țară la vremea aceea. De altfel, tatăl lui a fost cel care i-a cusut un cojoc Regelui Mihai. Originalitatea și frumusețea lucrurilor ieșite din mâna sa i-au adus meșterului faimă nu doar în localitatea lui, ci și în țară și chiar și peste hotare. A cusut cojoace și cheptare și pentru Nicolae Ceaușescu, dar și pentru ambasadori americani. Chiar și Indira Gandhi s-a minunat de meșteșugul familiei Sofonea, pe când s-a aflat într-o vizită în România.

Dumitru Sofonea a fost recunoscut de Ministerul Culturii – Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial drept „Tezaur Uman Viu” UNESCO (în 2011), titlu primit pentru păstrarea tradiţiilor româneşti autentice.

Dumitru Sofonea a fost decorat de președintele Klaus Iohannis cu medalia Meritul Cultural, în 2015, iar de doi ani nu a mai putut cojocări.

„Roadele muncii sale vor ocupa mereu un loc aparte în patrimoniul cultural material, la nivel naţional. Prin complexitatea şi autenticitatea lucrurilor create de mâinile sale, a lăsat o moştenire valoroasă Drăguşului, oamenilor de pretutindeni şi totodată, familiei sale care va duce mai departe meşteşugul cojocăritului. Drum lin, în lumea fără dor, Dumitru Sofonea!”, au spus reprezentanții Serviciului Cultură Tradițională Brașov.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
2 ani în urmă

[…] Lupu, Tezaur Uman Viu, are nevoie urgentă de sânge, anunță […]

Back to top button