Expres

[ViDEO] BRAȘOV. Ce i-a cerut primarul George Scripcaru prim-ministrului Ludovic Orban

  • 20191115_125721_275067.jpg
 

La ceremonia de celebrare a momentului 15 Noiembrie 1987, care a avut loc astăzi la Troița de la Județean, primarul Brașovului, George Scripcaru, a profitat de prezența premierului Ludovic Orban și i-a solicitat acestuia public ca evenimentul istoric din 15 Noiembrie să fie mai bine promovat in școli și chiar să aibă un loc mai important în manualele de istorie. Aceasta a fost doar prima dintre doleanțele pe care i le-a adresat prim-ministrului.

Domnule Orban, vă solicit trei lucruri pentru Asociația 15 Noiembrie 1987, pentru a le arăta prețuirea noastră. În primul rând, cred că în manualul de istorie evenimentul din 1987 de la Brașov ar trebui să își găsească un loc mai important, pentru că de aici au început evenimentele care ulterior au dus la căderea comunismului. e aici și istoricul Marius Oprea, care poate contribui în mare măsură la acest lucru. Al doilea lucru pe care vi-l cer: de dimineață am avut o sedință de Consiliu Local, am purtat această discuție deja si vă aduc la cunoștință că avem un concept de monument nou, realizat de domnul Ioan Bolborea, și împreună cred că ar trebui să sprijinim construirea lui – Guvernul, prin Ministerul Culturii, noi și Consiliul Județean putem să contribuim la ridicarea lui. În al treilea rând, Asociația 15 Noiembrie a început demersurile pentru a deveni organizație de interes public, statut pe care îl merită poate mai mult decât alții. Ține de dumneavoastră să faceți acest lucru cât mai repede”, a afirmat primarul.  

Despre un nou monument dedicat Revoltei din 1987 a vorbit și președintele Asociației 15 Noiembrie, Marius Boeriu, care și-a exprimat din nou speranța că într-un timp cât mai scurt proiectul, promis de multă vreme, va fi realizat.

Azi am avut o ședință solemnă la Primărie și domnul primar ne-a promis că ne va ajuta să ridicăm un nou monument. Sper că este ultima dată când avem o ceremonie de comemorare a evenimentului 15 Noiembrie 1987  în fața unui monument așa mărunt”, a spus președintele Asociației, Marius Boeriu.

În urmă cu doi ani, la momentul aniversar – 30 de ani de la revolta care a pus România pe harta luptei anticomuniste din Europa de Est – la fel spunea și brașoveanul Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politic din România (AFDPR), totodată subsecretar de stat (al Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989): „A fost un eveniment de răsunet în Europa, și nu numai, unul care a aprins acea scânteie parcă anunțând ceea ce urma să se întâmple în decembrie 1989. Nu pot decât să le port un respect deosebit celor de la 15 noiembrie 1987 și pot spune că îi consider ca și cum ar fi copiii mei. Le mulțumesc pentru tot ce au făcut în acea zi de noiembrie și să le dea Dumnezeu sănătate. Aș vrea să cer iertare în fața tuturor oficialităților care s-au perindat la putere în acești 28 de ani care au trecut, pentru că mă aflu în fața unui monument atât de mic față de o faptă atât de mare săvârșită de brașoveni” (video).

Din păcate, anul acesta, Octav Bjoza a fost marele absent, alături de Etelka Babeș, văduva eroului-martir anticomunist Liviu Corneliu Babeş, care era mereu prezentă la astfel de comemorări, depunând o jerbă de flori în nume propriu. Mai ales că, după Revoluţie, primii care s-au gândit să îi păstreze vie memoria eroului L.C. Babeș şi să perpetueze recunoştinţa faţă de acesta au fost membrii Asociaţiei „15 Noiembrie 1987” Braşov. Ei i-au ridicat o cruce lângă Pârtia Bradul, pe locul unde s-­a prăbuşit în flăcări. An de an, „novembriştii” s-­au dus pe pârtie alături de un preot care a ţinut o slujbă de pomenire şi au depus o coroană de flori, însoţiţi sau nu de autorităţi, și s-au preocupat ca familia eroului, care a avut mult de suferit şi înainte, şi după ’89, să primească drepturile cuvenite.

Citiți și:

BRAȘOV. Ziua care (nu) se uită

BRAȘOV. „Trebuie sancționată orice tendință de a folosi puterea altfel decât în folosul oamenilor”


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button