Plătitor sau neplătitor de TVA? PRO și CONTRA pentru afacerea ta
O firma poate decide inca de la infiintare daca vrea sa plateasca TVA sau nu. Aceasta are dreptul sa fie neplatitoare de TVA pana in faza in care propria cifra de afaceri ajunge sa depaseasca suma de 65.000 de euro. Desigur ca exista si societati comerciale care aleg sa plateasca TVA de la inceput.
Ce spun statisticile referitoare la firmele platitoare si neplatitoare de TVA din judetul Brasov?
O statistica privind numarul firmelor platitoare de TVA versus numarul celor care evita sa plateasca TVA-ul din judetul Brasov arata din 25.497 companii care au depus bilant pe 2018 din judetul Brasov, 12.147 sunt platitoare de TVA, in timp ce 13.350 nu sunt platitoare de TVA.
De asemenea, in ceea ce priveste suma cifrei de afaceri pe anul 2018 a firmelor din judetul Brasov, rezulta ca suma cifrei de afaceri pentru firmele platitoare de TVA a fost de 49.331.066.702 RON, in timp ce suma cifrei de afaceri pentru firmele neplatitoare de TVA a fost de 1.181.752.109. Astfel, a rezultat un total de 50.512.818.811 RON, raportat la un numar de 25.497 de companii.
Pe de alta parte, daca vei intra pe lista de firme InfoQuick, vei avea posibilitatea sa gasesti detalii suplimentare, despre orice companie doresti.
In alta ordine de idei, mai departe, iti vor fi prezentate avantajele si dezavantajele unei firme platitoare de TVA, in schimbul celor ale unei firme neplatitoare de TVA.
Avantajele unei firme platitoare de TVA
Este benefic sa platesti TVA-ul atunci cand ai o firma care produce un aport insemnat de cheltuieli si venituri;
Iti poti justifica usor TVA-ul si vor exista situatii in care vei avea de recuperat TVA-ul de la stat;
Daca ai o firma platitoare de TVA, poti cumpara bunuri intracomunitare fara a fi constrans de vreun plafon.
Dezavantajele unei firme platitoare de TVA
Daca o companie este platitoare de TVA, atunci automat si costurile investite in contabilitate sunt mult mai mari;
Este absolut necesar sa depui o serie de declaratii in plus la ANAF;
Exista posibilitatea sa fie inregistrate niste plati la bugetul de stat;
Posibilitatea perceperii unor preturi mai mari pentru produsele vandute, in asa fel incat, dupa scaderea TVA-ului, firma sa ramana cu o suma rentabila. Aceasta actiune ar putea avea drept consecinta pierderea unor clienti.
Avantajele unei firme neplatitoare de TVA
In cazul in care detii o firma mica ce nu are un volum mare de cheltuieli si venituri, atunci este o idee inspirata sa nu platesti TVA;
Nu este necesar sa depui la Administratia Financiara formularele 300, 390 și 394;
Dupa cum probabil intuiesti deja, daca ai o firma neplatitoare de TVA, costurile aferente serviciilor de contabilitate, vor fi mult mai reduse;
Iti va fi foarte usor sa pastrezi o evidenta a veniturilor tale, mai precis nu va mai fi nevoie să scoti TVA-ul din valoarea vanzarilor pentru a afla cât e cifra ta de afaceri;
Posibilitatea stabilirii unor preturi de vanzare mult mai mici fata de cel al firmelor platitoare de TVA;
Dezavantajele unei firme neplatitoare de TVA
Atunci cand vei achizitiona diverse bunuri, nu vei putea deduce TVA-ul;
Nu poti sa cumperi bunuri intracomunitare decat daca acestea nu depasesc suma de 10.000 de euro. In caz contrar, va trebui sa depui la ANAF formularul 091 pentru a beneficia de un cod special de TVA;
Din cauza faptului ca nu facturezi cu TVA, nici clientii tai nu isi vor putea deduce TVA-ul.
Asadar, in momentul in care decizi sa iti infintezi o firma, vei putea decide daca vei plati TVA sau nu, in functie de avantajele si dezavantajele fiecarei variante.
Sursa foto: shutterstock.com
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.