BRAȘOV. Explicații de la Fisc: impozitul pe pensii. Cine și cât plătește
Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Brașov a publicat recent pe site-ul propriu un material care clarifică o situație ce interesează din ce în ce mai mulți români: impozitarea pensiilor primite din străinătate. Poate pentru că din ce în ce mai mulți dintre cei care au lucrat decenii „afară” se retrag din activitate revenind în țară pentru a se odihni și a-și crește nepoții (de multe ori lăsați în grijă de copiii care la rândul lor pleacă la muncă peste hotare).
Câteva idei principale regăsiți mai jos, iar exemple de calcul și de completare a declarației unice, în materialul integral publicat de DGRFP Brașov.
Cine are de plătit: în cazul în care persoanele fizice rezidente române sau persoanele fizice străine care au devenit rezidente în România obțin venituri din pensii, din străinătate, de natura celor impozabile în țara noastră, datorează aici impozit pe veniturile din pensii.
Ce înseamnă venituri din pensie: conform legislației române, veniturile menționate reprezintă sume primite ca pensie de la fondurile înființate din contribuțiile sociale obligatorii făcute de către un sistem de asigurări sociale, inclusiv cele din fonduri de pensii facultative și cele finanțate de la bugetul de stat, diferențe de venituri din pensii, precum și sume reprezentând actualizarea acestora cu indicele de inflație.
Modul de calcul al impozitului: este același ca și pentru pensiile primite din România, respectiv pensiile anuale de până la 24.000 de lei sunt neimpozabile (valoarea neimpozabilă lunar este 2.000 de lei). Impozitul anual se calculează aplicând 10% la suma care depășește 24.000 de lei pe an.
Cum se calculează valoarea anuală în lei a pensiilor primite din străinătate: prin înmulțirea sumelor în valută cu cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Națională a României din anul de realizare a venitului respectiv
Cum declar și plătesc impozitul: anual, în declarația unică ce se depune la organul fiscal de domiciliu până cel târziu în data de 15 martie a anului următor celui de obținere a veniturilor, dată până la care trebuie plătit și impozitul.
Dacă am plătit impozit în străinătate mai datorez și în România?
În funcție de metoda de evitare a dublei impuneri din convențiile încheiate în acest scop de România cu statele de unde provine pensia, pensia poate fi scutită de la plata impozitului România (metoda scutirii) sau impozitul datorat în România este diminuat cu impozitul plătit în străinătate (metoda creditului fiscal). În cazul aplicării creditului fiscal extern impozitul plătit în străinătate se transformă în lei la cursul de schimb mediu anual comunicat de BNR din anul de realizare a venitului respectiv.
În cazul pensiilor provenind din state cu care România nu are încheiată convenție de evitare a dublei impuneri nu se ține cont de impozitul plătit în străinătate.
Declararea, deducerea valorii neimpozabile și metoda de evitare a dublei impuneri se aplică pe fiecare sursă de venit.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.