Politic

BRAȘOV. Asociația 15 Noiembrie 1987 vrea înlocuirea troiței de pe Calea București cu un monument mai aspectuos

 

Membrii Asociației 15 Noiembrie 1987 nu mai sunt mulțumiți de aspectul troiței care le reprezintă acțiunea de revoltă de acum 32 de ani împotriva regimului comunist și propun un monument mai aspectuos, care să atragă atenția asupra importanței gestului lor de atunci. 

Prezent la ședința ordinară a Consiliului Local Brașov de vineri, Marius Boeriu, președintele Asociației 15 Noiembrie, a adus și argumente pentru această modificare urbanistică: „Evenimentul din 15 Noiembrie 1987 a avut o importanță deosebită pe plan mondial, s-a vorbit inclusiv în Congresul american de el. George Bush (fostul președinte al SUA – n.r.) a vorbit atunci despre ceea ce se întâmpla la Brașov. Vrem să schimbăm aspectul a ceea ce se află în zona Spitalului Județean, un loc cu o semnificație deosebită. În 15 Noiembrie 1987, acolo s-a intonat pentru prima oară (în perioada comunistă – n.r.) imnul «Deșteaptă-te române» și s-a strigat «Jos Ceaușescu!»”.

Artistul Ioan Bolborea a prezentat, apoi, proiectul monumentului care ar putea fi amplasat în locul actualei troițe. Este vorba despre o cupolă de bronz, „crăpată” în partea superioară, cu interiorul luminat. Structurile care acoperă monumentul aduc ca aspect general și cu coroana aflată pe stema Brașovului, tot ansamblul fiind fixat pe un piedestal de piatră, pe care vor fi trecute cele peste 300 de nume ale revoluționarilor din 1987 de la Brașov.

„Filosofia conceptului este că sistemul comunist a avut o fisură la momentul 15 Noiembrie 1987, când a apărut o rază de speranță, acesta lucru dorind să reprezint în limbajul plastic artistic. Este doar un proiect ce poate fi modificat, în funcție de sugestiile argumentate”, a spus Bolborea. 

Primarul George Scripcaru a precizat că, după avizul de specialitate, proiectul va fi adăugat pe lista de investiții de anul viitor a municipalității, astfel încât să fie implementat până la evenimentul comemorativ din 2020.     

„S-a tot discutat de-a lungul timpului despre cum am putea modifica aspectul troiței din zona Spitalului Județean, intersecția Calea București cu strada Carpaților. Cred că este important ca simbolistică, pentru că vorbim despre un eveniment despre care trebuie să ne aducem aminte mereu și să apreciem, să respectăm gestul revoluționarilor de la Brașov”, a spus Scripcaru. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button