Politic
BRAȘOV. Garda de mediu acuză primăriile de proasta gestionare a deșeurilor
De la începutul anului şi până în prezent, la nivelul Gărzii de Mediu au fost date sancţiuni în valoare de 2,2 milioane de lei, atât unor primării, cât şi unor agenţi economici, majoritatea controalelor vizând activitatea de salubrizare, după cum a declarat, miercuri, șeful instituției, Mircea Paraschiv.
„Anul acesta am pus accentul pe partea de salubrizare şi, pentru a nu fi acuzaţi de rele intenţii, am dat termene mai mult decât generoase cu riscul de a fi sancţionaţi de opinia publică, dar în momentul de faţă nu vom mai tolera nici o abatere şi vom trece la verificarea strictă a măsurilor, astfel încât să nu mai fie perturbări”, a accentuat Paraschiv.
El a menţionat că una dintre principalele probleme ţine de depozitările accidentale de deşeuri în anumite zone, unele dintre aceste gropi autoaprinzându-se, însă a subliniat că primăriile sunt principalii factori de control, având obligaţia să monitorizeze aceste acţiuni
„Sunt primării care nu ni se alătură în această activitate de depistare a poluatorilor şi putem demonstra prin modul în care li s-au dat măsuri şi, ulterior au fost sancţionaţi în mod repetat. În momentul în care intrăm pe verificarea colectării separate a deşeurilor, vom vedea şi cum s-au respectat măsurile impuse în controalele anterioare. Însă primăriile au obligaţia să implementeze sistemul de colectare separată, iar în momentul în care am analizat situaţia în urma sesizărilor primite, am constatat că nu se întâmplă acest lucru. Primăriile, prin contractele de salubrizare, trebuie să urmărească derularea acestora, modul în care se achită aceste firme de obligaţiile contractuale. Tocmai de aceea, pentru a asigura un echilibru în control, în prima fază a fost pentru notificare, în care am identificat şi zone cu depozitări accidentale, cunoscute că acolo lumea obişnuieşte să arunce gunoaie şi controlăm ulterior zonele şi dacă s-au respectat măsurile aplicate anterior”, a afirmat Paraschiv.
Şeful Gărzii de Mediu Braşov a menţionat că, în urma ultimelor modificări ale legii, au crescut amenzile pentru depozitările accidentale de deşeuri, acestea situându-se între 3.000-6.000 de lei pentru persoanele fizice şi între 20.000 şi 40.000 de lei pentru cele juridice.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.