Politic

PREMIERĂ. Pentru ce primesc SALVATORII, inclusiv brașoveni, fonduri europene?!

 

Ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu și inspectorul general al IGSU,  Dan-Paul Iamandi, au semnat astăzi contractul de finanțare al proiectului „MULTIRISC MODUL III” prin intermediul căruia vor fi instruite 9.000 de persoane din cadrul IGSU, Serviciilor de Ambulanță, Unităților și Compartimentelor de Praes arafat, igsu, gabriela firea, viorica dăncilărimiri Urgențe, Salvamont și Salvaspeo.

Acest proiect este primul din România finanțat cu fonduri europene prin intermediul căruia vor fi instruite persoane care se ocupă cu salvarea vieților omenești. 

Ministrul a precizat în cadrul declarațiilor ulterioare semnării contractului importanța implementării lui și a ținut să menționeze situația inedită în care România se află din această perspectivă: „Asistăm astăzi la o premieră, pentru prima dată Inspectoratul General pentru Situații de Urgență accesează POCU. Pentru prima dată investim bani europeni în ceea ce înseamnă instruirea salvatorilor și sper să nu rămână un proiect singular pentru dezvoltarea competențelor celor 9.000 de profesioniști care intervin în salvarea de vieți omenești”.

„Guvernul României și Uniunea Europeană au investit bani pe tot palierul acestui sistem de salvare de vieți omenești. Investim în echipamente și în dotări. IGSU este unul dintre cei mai performanți beneficiari de fonduri europene. Ne-am dori ca toți beneficiarii noștri să fie atât de mobilizați și să lucreze strategic. Este un beneficiar care a reușit să își gândească programele de investiții în manieră integrată astfel încât astăzi vorbim de proiecte implementate de IGSU în valoare de 140 milioane euro. Astăzi am semnat contractul de finanțare al proiectului care vizează instruirea a 9.000 de profesioniști. 11 milioane este o sumă mică, dar are un impact uriaș și pregătim semnarea contractului în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare – Viziune 2020. Este un proiect uriaș pe tot ce înseamnă salvarea pe zonă terestră, aeriană maritimă și are o valoare de 600 milioane euro”, a mai declarat ministrul.

La evenimentul de semnare au participat prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, primarul general al Municipiului București, Gabriela Firea și Raed Arafat, secretar de stat în cadrul Ministerului Afaceri Interne.

Proiectul își propune îmbunătățirea competențelor personalului din cadrul serviciului de urgență pentru a asigura servicii de calitate, orientate pe nevoile comunității și societății în ansamblu. Acesta are o valoare de aproximativ 52 milioane de lei (11 milioane de euro) și va fi finanțat prin intermediul Programului Operațional Capital Uman.

Pe parcursul a 36 de luni vor fi instruite 9.011 persoane din cadrul IGSU și unităților subordonate, UPU, SAJ, SABIF și Serviciile publice Salvamont și Salvaspeo.

Ulterior semnării proiectului, se vor derula sesiuni de instruire cu experți români și străini, în vederea îmbunătățirii pregătirii a elor 9.000 de persoane în următoarele domenii: Dispecerizare integrată; Coordonarea și conducerea integrată a acțiunilor operative; Prim-ajutor calificat și descarcerare; CBRN (chimic, biologic, radiologic și nuclear); Pirotehnic; Naval; Medical; Conducerea defensivă a autospecialelor; Identificarea, evaluarea și monitorizarea riscurilor.

Programele de formare disponibile prin intermediul proiectului vor conduce la profesionalizarea personalului și vor contribui la reducerea timpului de răspuns la solicitările de intervenție în cazul producerii unor situații de urgență.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button