BRAȘOV. Adevăr undeva la mijloc. Nu se desființează tot Compartimentul HIV din Spitalul de Boli Infecțioase
După ce, în spațiul media, au apărut informații potrivit cărora, la nivelul conducerii Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov ((SCBIBv) s-ar dori desființarea Compartimentului HIV, managerul unității, dr. Ramona Ionescu, a făcut unele precizări.
„S-a pus în discuție restructurarea Compartimentului HIV care deservește doar pacienții internați, nu aceia care vin la controale de rutină și pentru eliberarea medicamentelor specifice care se prescriu zilnic în cadrul Programului Național HIV. Se menține cabinetul de boli infecțioase HIV din ambulator, foarte util pacienților. Se menține numărul de cinci paturi de spitalizare de zi, care se va adapta nevoilor de sănătate ale populației, respectiv ale pacienților HIV”, se arată în comunicatul transmis cu puțin timp în urmă.
Sursa citată precizează că reorganizarea spitalului permite eficientizarea indicatorilor critici prin creșterea ratei de utilizare a paturilor, scăderea duratei medii de spitalizare și omogenizarea activității pe fiecare angajat în parte, conform consultărilor cu membrii Consiliului Medical, ai Comitetului Director și ai Consiliului de Administrație a Spitalului, respectiv cu Ministerul Sănătății, în sensul transformării Compartimentului HIV în Compartiment de cronici.
„Conform Regulamentului-cadru de aplicare a Legii nr. 153/2017, sporul de HIV se acordă în funcție de timpul efectiv de lucru la patul pacientului și nu este normal ca, în timp ce majoritatea asistentelor lucrează conform normativelor, în tura de noapte ajungând să îngrijească până la 20 pacienți o asistentă, în cadrul Compartimentului HIV acestea să deservească doar 2-3 pacienți pe tură, cu un spor de 55% aplicat la cele 8 ore”, a adăugat dr. med. Toma Sebastian, pujrtătorul de cuvânt al spitalului.
Cu privire la acordarea sporului salarial specific, reglementat legal pentru personalul care are în îngrijire pacienții HIV, conducerea SCBIBv a afirmnat că, potrivit normei legale menționate mai sus, acest spor se va acorda proporțional cu timpul efectiv desfășurat la patul pacientului, conform prevederilor legale în vigoare.
„Prin urmare, niciodată nu s-a pus în discuție neacordarea acestui spor, inclusiv după o reorganizare a Compartimentului HIV”, au rectificat medicii menționați.
În Compartimentul HIV lucrează patru asistente, trei infirmiere și două îngrijitoare, câte una pe tură, pentru 152 de pacienți HIV internați pe durata unui întreg an calendaristic.
Toate modificările de structură organizatorică se fac doar cu avizul de conformitate al Ministerului Sănătății și cu aprobarea Consiliului Județean Brasov, pe baza respectivului aviz.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.