BRAŞOV. De ce se tem investitorii în această toamnă
Creşterea inflaţiei, deprecierea leului şi accentuarea blocajului financiar reprezintă principalele temeri ale investitorilor în toamna acestui an, arată analiza Frames, realizată în cadrul campaniei „România, încotro?”, care radiografiază economia după 30 de ani de capitalism.
„Instabilitatea politică a revenit în prim-plan, zgomotul politic fiind de natură să accentueze semnalele de alarmă privind evoluţia economiei. Economia românească se pregăteşte de vremuri tulburi. Într-un context internaţional plin de provocări, de la Brexit la războiul comercial SUA-China şi problemele economice din Germania, investitorii privesc cu tot mai multă neîncredere starea economiei”, relevă analiza.
Practic, 46% dintre investitori cred că economia merge într-o direcţie greşită, 39% consideră că drumul este unul pozitiv, iar restul au evitat să răspundă, potrivit unui barometru de opinie realizat în rândul oamenilor de afaceri, managerilor şi experţilor cu funcţii de răspundere. Principalele temeri ale investitorilor sunt legate de creşterea inflaţiei (67%), deprecierea leului (54%) şi accentuarea blocajului financiar (49%). În top a reapărut instabilitatea politică, menţionată de 39% dintre respondenţi.
„Căderea Guvernului Dăncilă şi discuţiile privind formarea noului guvern nu erau luate în calcul în momentul realizării barometrului, însă aceste momente vin să confirme că zgomotul politic devine tot mai puternic, iar consecinţele pot fi semnificative. Rămâne de văzut în măsură noul cabinet va reuşi să corecteze numeroasele probleme precum cele de fiscalitate (OUG 114, supraacciza la carburanţi, modificările fiscale în cascadă etc.) sau cele din piaţa muncii (supraimpozitarea part-time, accesul muncitorilor străini etc.) şi, astfel, să crească încrederea în economie. În perspectiva anului electoral 2020, toate aceste temeri au legătură cu nevoia de predictibilitate a cadrului fiscal, a condiţiilor de business din România”, menţionează analiza.
Toate aceste semnale de alarmă îi determină pe mulţi dintre investitori să adopte o politică de expectativă, în care conservarea resurselor şi dezintermedierea se vor afla în prim-plan. Drept urmare, analiştii susţin că multe dintre investiţiile private ar putea fi puse pe „hold”.
Barometrul a fost realizat în perioada 1 – 7 octombrie 2019, prin chestionare online, telefonic şi e-mail, pe un eşantion reprezentativ de 240 de firme din diverse domenii de activitate, de la comerţ, la servicii financiare, agricultură, energie, confecţii şi IT.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.