Politic

La propunerea prefectului Rasaliu, Turcia ar putea avea consulat la BRAȘOV

 

Prefectul judeţului Braşov, Marian Iulian Rasaliu, a avut vineri, ca oaspete, pe Excelenţa Sa doamna Fusun Aramaz, ambasadorul Turciei la Bucureşti, aflată la Braşov într-o vizită de lucru, împreună cu Consiliului de Conducere al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci din România – TIAD. La discuţiile protocolare au participat şi preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea, primarul municipiului Braşov, George Scripcaru şi preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Braşov, Silviu Costea.

Astfel, după schimbul de amabilităţi, au fost atinse subiecte despre situaţia actuală a judeţului Braşov din punct de vedere turistic, economic, social, precum şi oportunităţile şi beneficiile colaborării între cele două state, România şi Turcia.

E.S. Ambasadorul Fusun Aramaz a fost foarte interesată de stadiul lucrărilor la cele mai importante obiective ale Braşovului, respectiv Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav, autostrada Braşov-Piteşti şi Spitalul Clinic Regional Braşov, fiind impresionată, după cum a declarat, de aspectul Braşovului din punct de vedere al infrastructurii şi de starea de siguranţă pe care turiştii o resimt aici.

Atenţia delegaţiei din Turcia s-a concentrat, în primul rând, pe zona economică. Oficialul turc a accentuat pe faptul că se află la Braşov pentru a dezvolta şi mai mult relaţiile bilaterale în toate domeniile de activitate, care se pot concretiza prin creşterea nivelului de schimb comercial spre care tinde ţara sa, sens în care, după cum a anunţat E.S., va sprijini şi îndruma oamenii de afaceri turci să investească în Braşov.

Am venit în Braşov să ne întâlnim cu autorităţile locale şi oameni de afaceri turci din această zonă. Am discutat posibilităţile de dezvoltare a relaţiilor în toate domeniile posibile, precum economic, comercial, infrastructură, sănătate, astfel încât oamenii de afaceri turci să fie şi mai activi la Braşov. M-am bucurat când am auzit laude la adresa lor din partea autorităţilor locale, în momentul de faţă noi având mulţi membrii ai acestei comunităţii la Braşov, care ne reprezintă cu succes. În fapt, acesta este scopul vizitei noastre la Braşov, de a identifica oportunităţi pentru ca relaţia economică dintre cele două ţări, la un nivel foarte bun acum, să se dezvolte şi mai mult“, a declarat Excelenţa Sa la finalul întrevederii.

Prefectul judeţului Braşov, Marian Rasaliu, a subliniat, la rândul său, beneficiile bunei colaborări şi a parteneriatelor dintre oamenii de afaceri din partea locului şi cei străini, mai ales turci, poate printre primii care şi-au dezvoltat afaceri la Braşov după anii ’90, idee susţinută şi de preşedintele CCI Braşov, Silviu Costea. În acest context, prefectul Marian Rasaliu a lansat şi o propunere.

A fost o onoare să o primim în vizită pe E.S. ambasadorul Turciei la Bucureşti, doamna Fusun Aramaz, şi membri ai TIAD România. Împreună cu reprezentanţii judeţului şi ai municipiului Braşov, Adrian Veştea, Silviu Costea şi George Scripcaru, le-am prezentat proiectele de dezvoltare ale judeţului Braşov, unde suntem şi unde vrem să ajungem din acest punct de vedere. Am discutat despre necesitatea celor trei investiţii prioritare de care judeţul are nevoie – aeroport, autostradă, spital regional, precum şi despre oportunităţile în multe domenii de activitate, invitându-i pe cetăţenii turci să ne viziteze pe tot parcursul anului, pentru că avem 365 de zile potrivite pentru turism în Braşov. Excelenţa Sa a recunoscut că i-a plăcut foarte mult ceea ce a găsit aici, considerând oportune toate investiţiile care sunt deja în derulare la Braşov şi, având în vedere că aici deja există o comunitate numeroasă de oameni de afaceri turci, am propus să se înfiinţeze la Braşov un consulat onorific“.

Propunerea a fost primită cu entuziasm de oficialii turci, E.S. Fusun Aramaz afirmând că o va comunica la Ankara cu “opinia pozitivă”: „Chiar dacă schimbul comercial între Turcia şi România nu a atins nivelul pe care ni l-am propus, de 10 miliarde de dolari, considerăm că relaţiile economice dintre ţările noastre sunt satisfăcătoare. De aceea, guvernul turc, ca şi cel român, sprijină orice activitate de afaceri, astfel încât să ne atingem acest obiectiv. Ca urmare, propunerea unui consulat la Braşov este foarte bine punctată, din punctul meu de vedere“.

La rândul lor, oficialii turci au lansat propunerea ca Braşovul şi o localitate din Turcia, cu caracteristici asemănătoare din punct de vedere administrativ, economic, industrial şi turistic, să se înfrăţească, un astfel de protocol fiind de asemenea benefic ambelor părţi.

 

Interes major din partea turcilor pentru aeroportul din Ghimbav

Președintele TIAD, Guven Gungor, a afirmat că „România este un partener stabil, sigur și pe termen lung pentru Turcia, iar asociația pe care o conduce promovează în mod repetat țara noastră în cadrul unor târguri și expoziții, pentru că „România este cea mai potrivită destinație din Europa pentru oamenii de afaceri turci cu potențial de a investi în afara țării”.

În urma prezentării amănunțite a proiectului Aeroportului Brașov – care, potrivit președintelui Consiliului Județean, Adrian Veștea, va fi 90% gata la sfârșitul anului viitor – Guven Gungor a promis că se va implica personal pentru a convinge Turkish Airlines de oportunitatea de a deschide linii regulate între Brașov și aeroporturi din Turcia, odată ce aeroportul Brașov va fi operațional. Turkish Airlines este compania de stat a Turciei și este considerată cea mai mare companie aviatică națională din lume, cu zboruri de pasageri în 315 destinații din 126 de țări, și 82 de destinații de transport cargo. Turkish Airlines este și liderul mondial pentru cele mai multe zboruri operate de pe un singur aeroport  – aeroportul Ataturk din Istanbul. Potrivit președintelui TIAD, Brașovul ar fi cu atât mai atractiv pentru compania aviatică din Turcia cu cât aceasta își dorește o mărire a numărului de zboruri către România, iar aeroportul Otopeni nu a răspuns favorabil ultimei solicitări din partea companiei.

Le-am prezentat distinșilor oaspeți stadiul la zi al construirii Aeroportului Internațional Brașov – Ghimbav și i-am asigurat că până la sfârșitul anului 2020, peste 90% din tot ceea ce înseamnă infrastructura aeroportuară va fi gata. Totodată, le-am explicat că în prezent derulăm etapele preliminare pentru concesionarea operării Aeroportului și am invitat marile companii turcești să vină alături de noi, participând la procedurile pe care urmează să le lansăm. Mai mult, mi-am exprimat speranța că și companiile aeriene din Turcia vor fi interesate să opereze zboruri de pe viitorul aeroport. Propunerile au fost pe deplin agreate de doamna ambasador și de oamenii de afaceri turci, care au susținut că înființarea unor curse charter de la Brașov spre destinații turistice din Turcia, precum și a unei linii directe Brașov – Istanbul ar avea mare succes. Doamna ambasador a precizat că va transmite la Ankara propunerile noastre, iar președintele Asociației Oamenilor de Afaceri Turci va iniția discuții cu conducerea Turkish Airlines în vederea stabilirii unor modalități concrete de colaborare. Dincolo de discuțiile oficiale, m-am bucurat să reîntâlnesc, astăzi, oameni de afaceri turci care activează în județul Brașov, prieteni dragi ai mei și ai României”, a declarat Adrian Veștea

 

Invitație către autoritățile locale de a vizita spitale din Turcia

Și proiectul Spitalului Regional Brașov este de interes pentru partea turcă, implicată în prezent în proiectul construcției unui spital regional la Constanța. Potrivit oficialilor turci, modelul lor de administrare a spitalelor este ușor diferit de cel din România, dar s-a dovedit foarte eficient. Fiind vorba de un parteneriat public-privat, model care se dorește a fi implementat și în cazul Brașovului, în proiectul derulat împreună cu BERD și Ministerul Sănătății, oficialii turci le-au adresat invitația oficialilor români să viziteze un astfel de spital din Turcia, pentru a vedea exact cum funcționează sistemul. De asemenea, dată fiind experiența în domeniu, oamenii de afaceri turci ar putea fi interesați să se implice în fazele ulterioare ale proiectului de la Brașov.

Mă bucur că noul ambasador al Turciei în România a venit la Brașov într-un timp atât de scurt de la numire. Comunitatea de afaceri turcească din România este importantă, noi trebuie să fructificăm aceste oportunități și pentru Brașov este important acest lucru. În Brașov există deja o comunitate turcă de afaceri importantă și puternică din punct de vedere economic. Am abordat teme de interes public pentru municipiul și județul Brașov, din punct de vedere investițional, și mai ales pe componenta de servicii medicale, deosebit de importantă pentru noi. Serviciile de sănătate turcești sunt de un nivel foarte înalt, activitatea medicală din Turcia este de top și cred că putem prelua formule care pot fi implementate în țară și mai ales la Brașov, în proiectul Spitalului Regional. De altfel, acest proiect este gândit într-o structură pe model turcesc de către specialiștii BERD, care implică Ministerul Sănătății, autoritatea publică locală și județeană și investitorul privat care va construi, pentru ca apoi spitalul să fie pusă în funcțiune ca facilitate publică, dar la un nivel de dotare mult mai înalt decât celelalte spitale din România. Am discutat aceste aspecte cu doamna ambasador și comunitatea de afaceri turcă și cred că invitația de a vizita un astfel de spital din Turcia este o oportunitate pentru proiectul nostru”, a spus primarul George Scripcaru.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button