Educaţie

BRAȘOVUL crește la capitolul la care restul țării a scăzut dramatic

 

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în anul universitar 2019 – 2020, România are cel mai mic număr de studenţi din ultimii 20 de ani, respectiv 377.370. Practic, în ultimul deceniu vorbim despre o scădere la jumătate a numărului studenţilor români: în 2010 – erau aproape 800.000, acum  – aproape 400.000. Principalele cauze sunt declinul demografic şi migraţia, în general, dar şi migraţia universitară. Adică tinerii români preferă să facă o facultate în străinătate

La Brașov, însă, lucrurile stau invers. Anul universitar 2019-2020 a început, la Universitatea Transilvania, cu mai mulţi „boboci” – 5.574, în total, dintre care 4.571 la forma de învăţământ cu frecvenţă. În toţi anii de studii, Universitatea are peste 19.000 de studenţi. Potrivit rectorului Universităţii Transilvania, prof. univ. dr. Ioan Vasile Abrudan, astea înseamnă cu 8,8% mai mulţi studenţi în anul I, în cele 105 programe de studii, şi tot cu 8,8% mai mulţi studenţi înscrişi la unul dintre cele 73 de programe de masterat sau la unul dintre cele 18 programe de doctorat.
La Braşov, mare parte dintre studenţi vin din alte judeţe. Sunt mulţi însă boboci din Braşov, care au ales să studieze acasă, pentru că ei cred că instituţia de la Braşov le oferă mai multe şanse, chiar de a studia și în străinătate pentru un timp, în programele Erasmus.

Număr record de „boboci” la Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă”

Și la Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă”, care are în total, peste 500 de studenţi, sunt mai mulţi „boboci” faţă de alţi ani, chiarun număr record. „Academia Forţelor Aeriene are un număr record de 200 de «boboci» şi acest lucru pentru noi are o semnificaţie foarte importantă şi aduce totodată o mare responsabilitate. Este prima dată când primim un număr atât de mare de tineri, dar mă bucur că s-au adaptat foarte repede condiţiilor cazone. Dintre ei, în jur de 40% sunt fete, o proporţie care s-a păstrat în ultimii ani. Sunt mândru de ei, sunt fericit că au ales Academia Forţelor Aeriene şi vă pot spune că anul acesta au intrat aici cu note extraordinar de bune”, a spus comandantul Academiei, general de flotilă aeriană, conf. univ. dr. Gabriel Răducanu, rectorul instituţiei de învăţământ.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button