Politic

BRAȘOV. Complexul de creștere a puilor de urs, unic în Europa

 
În pădurile administrate de Regia Publică Locală a Pădurilor (RPLP) Kronstadt Brașov, trăiesc 102 urşi, din care 20 de pui, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, directorul Regiei, Dan Olteanu. Inventarierea acestora a fost realizată în ultimele săptămâni şi a relevat un spor demografic de 20% în rândul acestora, potrivit sursei citate, care a prezentat și stadiul acelui complex de creştere a puilor de urs, care care se dorește amenajat pe o suprafaţă de 60 de hectare, cu finanţare europeană, în valoare de aproximativ 2 milioane de euro.
 
„Suntem spre finalul proiectului, studiului de fezabilitate, în cel mai scurt timp, probabil 2-3 săptămâni, vor fi gata toate devizele, calculele. Pe întreaga suprafaţă de 170 de hectare ne propunem să avem mai multe specii, iar în urma discuţiilor cu Ministerul Mediului, pe 60 de hectare să avem un complex de creştere a puilor orfani şi de reabilitare a exemplarelor de urs. Vom încerca să facem ceva unic în Europa”, a afirmat Olteanu.
 
Conform acestuia, terenul selectat pentru proiect este în apropierea oraşului şi este delimitat, la sud de DN 1. În acest complex, care ar urma să găzduiască aproximativ 100 de exemplare, în zone delimitate pentru femele, pui şi masculi, ar urma să fie relocate exemplare din toată ţara.
 
Tehnic vorbind, în raportul proiectului se precizează că acest complex pentru îngrijirea și reabilitarea urșilor cu comportament deviant, realizat de R.P.L.P. Kronstadt R.A. are în vedere situația specifică țării noastre, asigurând o prioritizare a acțiunilor și coordonarea factorilor implicați în conservarea și gestionarea populației de urs din România, pentru:
  • asigurarea datelor de încredere ca suport științific în procesul decizional,
  • menținerea unei populații de urs stabile,
  • protejarea habitatelor naturale specifice și a calității acestora,
  • menținerea comportamentului natural și evitarea habituării/condiționării exemplarelor de urs,
  • prevenirea și reducerea conflictelor,
  • asigurarea conectivității ecologice în aria de distribuție a speciei la nivel național și regional,
  • informarea și conștientizarea populației locale,
  • implicarea factorilor interesați în luarea deciziilor,
  • îmbunătățirea legislației și asigurarea implementării și respectării prevederilor legale,
  • integrarea măsurilor de conservare a populației de urs în alte sectoare de activitate,
  • creșterea capacității instituționale și cooperării autorităților/instituțiilor responsabile.

Tehnologia de creștere într-un sistem intensiv, într-o suprafață de 611.842 mp, se bazează pe o rețea de compartimente în care se are în vedere ca, prin poziționarea lor, să se asigure pe lângă adăpost și liniște și posibilitatea ca speciile să se poată hrăni în spațiul astfel creat.

Întreaga suprafață va fi împrejmuită corespunzător atât pentru menținerea animalelor în complex, cât și pentru protecția lor împotriva bolilor. În interiorul compartimentelor cât și în zona unde animalele sunt crescute în semilibertate, sunt prevăzute puncte de hrănire, depozite pentru hrană și adăpători răspîndite cât mai uniform pentru deservirea optimă a efectivelor.

Pentru urmărirea speciilor ca dezvoltare și mod de viață sunt prevăzute observatoare distribuite în punctele cele mai frecventate de animale. Pentru capturarea vânatului se va executa o capcană, iar la intrarea în complex se vor înființa filtre de minim sanitar.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button