La Brașov a fost lansată seria de dezbateri „Dezvoltare Zonală cu Fonduri Europene”
Ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, a participat astăzi la conferința tematică „Dezvoltare zonală prin fonduri europene”, desfășurată la Brașov și organizată la inițiativa Ministerului Fondurilor Europene.
Evenimentul este primul dintr-o campanie care vizează informare și dialog cu partenerii din teritoriile care se mobilizează pentru a elabora strategii integrate de dezvoltare. Astfel, au fost dezbătute subiecte privind Dezvoltarea Locală Plasată sub Responsabilitatea Comunității și Investiții Teritoriale Integrate în România în Cadrul Financiar Multianual 2014-2020. De asemenea, a fost prezentat cadrul legislativ pentru perioada de programare 2021-2027.
Ministrul Roxana Mînzatu a precizat că în Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, pentru care România este în negocieri informale cu Comisia Europeană, fondurile pentru acest tip de mecanisme vor depăși 1 miliard de euro.
„Investiția Teritorială Integrată ITI este un mecanism prin care, într-o regiune omogenă, bine definită, pe baza unei strategii de dezvoltare, utilizăm un pachet de surse de finanțare din fonduri europene care este accesat de beneficiari publici și privați doar din și pentru acea regiune bine definită. Singurul exemplu de astfel de zona pe care îl putem da azi este Delta Dunării, acolo unde România folosește deja această strategie de finanțare țintită. Instrumentul CLLD este deja aplicat în multe zone din România prin Grupurile de Acțiune Locală care finanțează proiecte pe teritorii mai mici, rurale sau mici urbane. După 2021 aș vrea ca în România să folosim aceste două instrumente, atât pentru zone care au nevoie de un restart economic datorită unui profil monoindustrial cum este Valea Jiului, cât și pentru zone afectate de sărăcie severă cum este Botoșani, dar și pentru zone montante afectate de depopulare dar cu un uriaș potențial turistic cum este zona munților Făgăraș sau Apuseni”, a declarat Roxana Mînzatu, Ministrul Fondurilor Europene.
În cadrul evenimentului, ministrul a prezentat, folosind harta unităților administrativ-teritoriale din regiunea Centru, care sunt teritoriile din regiune în care actorii locali – primăriile în special – s-au mobilizat, au format Asociații de Dezvoltare Intercomunitară, unele au început chiar din resurse proprii să își realizeze strategiile de dezvoltare. Este vorba despre teritorii din țara Făgărașului, din zona Bucegi – Bran – Moieciu – Fundata precum și din Munții Apuseni.
Uniunea Europeană și Guvernul României vor sprijini financiar dezvoltarea zonală prin fonduri europene dar și din alte surse de finanțare oferind finanțarea pentru strategii de dezvoltare teritorială integrată, și nu doar pentru proiecte individuale, disparate, selectate în competiții naționale.
„Fiecare teritoriu aplică cu o strategie și cu o structură instituțională. În aceste teritorii se vor putea finanța investiții în infrastructura de turism, de agrement, publică sau privată, dar și infrastructura rutieră, în sănătate, în dezvoltarea de mici afaceri în zonele respective”, a mai precizat ministrul Fondurilor Europene.
În cadrul evenimentului au mai luat cuvântul Marian Rasaliu, prefect al Brașovului, Marius Dunca, membru al Comisiei pentru Afaceri Europene din Senatul României, Daniel Gligoraș, administrator public al Consiliului Județean Brașov, George Scripcaru, primar al Municipiului Brașov, Árpád András Antal, primarul Municipiului Sfântu Gheorghe și Ponoran Silviu, primarul Zlatnei – Alba.
„Regiunea Brașovului s-a dezvoltat mult în ultimele decenii. În unele perioade mai lent, în altele în ritm alert. Însă, mereu este loc de mai bine, necesitățile oamenilor sunt pe măsura modificării stilului de viață, pretențiile de a trăi în condiții mai bune sunt evidente. Cu toții ne dorim infrastructură superioară la transporturi, în educație, în sănătate, cultură, ne dorim o economie stabilă, care să ne facă mândri de noi și de locurile în care locuim. Acest deziderat nu poate fi atins, însă, fără ajutor din partea statului și al comunității europene. Fondurile europene sunt o resursă care ne este pusă la dispoziție, iar noi avem nevoie doar de muncă și voință să le accesăm pentru dezvoltarea pe plan local. Pe de altă parte, dezvoltarea infrastructurii rutiere și de transport va duce la dezvoltarea întregii economii a județului Brașov. Se știe că această componentă a transporturilor este o mare consumatoare de fonduri, de aceea trebuie să facem în așa fel încât să accesăm cât mai multe fonduri. Administrațiile locale au datoria de a-i sprijini pe cetățenii pe care-i reprezintă, creându-le condiții de a trăi mai bine”, a declarat prefectul județului Brașov, Marian Rsaliu, în intervenția sa.
Proiecte de importanță regională pe care municipalitatea vrea să le pună în aplicare cu fonduri europene nerambursabile în cursul perioadei de programare 2021-2027 au fost discutate astăzi de primarul George Scripcaru și ministrul Fondurilor Europene.
„Am discutat pe proiecte punctuale la nivelul municipiului Brașov și sunt convins că după luna octombrie, când trebuie să depunem o serie de documentații, vom avea discuții aprofundate pe fiecare dintre aceste proiecte. Concret, am discutat cu doamna ministru despre trei proiecte din Poiana Brașov, pe zona de dezvoltare a infrastructurii turistice. Trebuie să înaintăm documentația pentru proiectul de extindere a domeniului schiabil – un proiect estimat la 20 de milioane de euro, pe care sperăm să-l punem în practică împreună cu Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Turismului. Avem de asemenea într-o fază foarte avansată documentația pentru amenajarea traseelor de mountain bike din Masivul Postăvarul și pentru sania de vară din Poiana Brașov. Am mai discutat cu doamna ministru situația spitalului regional, pentru că dumneaei are un rol foarte important, fiind principalul om de legătură între administrația locală și Ministerul Sănătății. Așteptăm doar o adresă oficială de confirmare din partea Ministerului Sănătății, pe care sunt convins că o vom primi, pentru ca apoi să constituim o unitate de implementare formată din reprezentanți ai municipalității, BERD și Ministerului Sănătății pentru derularea și elaborarea studiului de fezabilitate, pe care îl vor realiza consultanții BERD, pe care deja BERD i-a selectat. Am discutat și despre Sala Polivalentă, pentru a vedea dacă o putem include într-un program de finanțare. Și aici suntem într-o fază bună, în luna octombrie consultantul ne va oferi date pentru estimări de natură tehnico-economică și, chiar dacă suntem pe buget propriu, dacă vom avea pregătite toate datele putem spera să accesăm o finanțare nerambursabilă. Am discutat de asemenea și alte proiecte din Brașov sau zona metropolitană, mai ales pe zona de accesibilitate, unde de asemenea putem pregăti strategii pentru accesarea de fonduri europene nerambursabile”, a spus primarul Scripcaru.
Evenimentul a fost moderat de Alexandru Potor, secretar de stat în MFE iar printre vorbitori s-au numărat Vladimir Rovințescu, director general AM POCU, reprezentanți ai Autorității de Management pentru Programul Operațional Regional, ai Centrului Regional Centru pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, ai ADR Centru și ai Băncii Mondiale.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.