[ViDEO] BRAȘOV. Ministrul Sănătății, reacție mirată la cazul „pacienți-cobai” de la Vulcan
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, s-a declarat surprinsă de declaraţia făcută de managerul Spitalului Clinic de Neurologie și Psihiatrie (SCPN) din Braşov privind folosirea a zeci de pacienți fără discernământ într-o testare a unor medicamente. Ministrul adaugă că orice studiu clinic se desfăşoară cu acordul conducerii.
„Nu știu şi mă surprinde că managerul declară asta. Când un studiu clinic e autorizat şi se desfăşoară în spital, el nu se desfăşoară fără acordul conducerii. Există contracte standard, studiile sunt autorizate de ANM. Nu ştiu despre ce e vorba, dar mă surprinde că îşi pune el întrebări”, a declarat Sorina Pintea pentru presa centrală.
Întrebată ce părere are despre faptul că managerul spitalului a dispus o comisie de analiză, ministrul Sănătăţii a răspuns că e datoria lui să o facă, dar că este surprinsă: „E treaba managementului să verifice ce se întâmplă într-un spital, iar un studiu clinic presupune mai multe aspecte, inclusiv consimţăminte. Sunt reguli foarte clare. Dacă nu sunt respectate, compania care face studiul nu îl poate utiliza. De aceea sunt surprinsă. Nu prea cred”.
Mirarea Sorinei Pintea este justificată în măsura în care nu știe că Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie din Brașov are manager interimar din martie 2019, în persoana asist. univ. dr. Nicușor Bîgiu, astfel că nu se află în postura în care el să întrebe, el să răspundă despre studii clinice făcute în 2005-2006.
Managerul interimar a declarat joi, într-o conferință, că va apela la organele de cercetare penală întrucât comisia de analiză – a cărui constituire a dispus-o după ce a primit informații că la Secţia de Psihiatrie de la Vulcan zeci de pacienţi cronici ar fi fost folosiţi drept cobai într-un studiu de testare a unor medicamente – este blocată.
„Am avut această informație și am dispus o comisie de analiză, care însă s-a blocat. Conducătorul studiului clinic a refuzat să dea lista pacienților incluși în studiu și consimțământul. Am avut informație că în anul 2005, la secția Vulcan, a fost desfășurat un studiu de testare a medicamentelor. Sunt 20, 30 de pacienți. Conducătorul studiului este un medic din cadrul spitalului”, a declarat Bîgiu (video).
Potrivit acestuia, studiul „nu este etic și legal”.
Citiți și:
BRAȘOV. Furtul din banii pacienților a ajuns pe masa DIICOT. Update: un alt dosar penal în pregătire
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.