Expres

Doliu în presa brașoveană

 

Eduard Huidan, reputat jurnalist și scriitor brașovean, a ales să treacă în altă lume, aceasta fiind prea dureroasă pentru el de la o vreme, din cauza unei boli nemiloase. 

Familia a anunțat că cei care doresc să își ia rămas bun sunt așteptați mâine, 20.08.2019, orele 12:00 la Capela Cimitirului Romano-Catolic (Livada Poștei), Brașov. 

Dumnezeu să-l odihnească!

Născut în 21 septembrie 1949 (decedat în 18 august 2019), la Brașov, prozatorul și publicistul Eduard Huidan a fost absolvent al Liceului „Andrei Șaguna” din Brașov și al Facultății de Filologie a Universității din București. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Brașov, din 1987, membru în Uniunea Ziariştilor Profesionişti (1991 – vicepreşedinte, membru în Consiliul de Administraţie), iar din 1996 făcea parte din Consiliul de Administrație al World Association of Newspapers (Asociația Mondială a Ziarelor), ales la Congresul care a avut loc în acel an la Washington.

De asemenea, a fost membru în Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din România în intervalul 1992-2004. A fost director și redactor-șef al Gazetei de Transilvania, din 1990 până în 2009, unde a  susținut, printre altele, editorialul cotidian „Chestiunea Zilei” și a editat „Foaia pentru Minte Inimă și Literatură”. A avut colaborări la publicațiile România liberă, Luceafărul, SLAST, Astra, Braşovul literar şi artistic, „Foaie pentru minte, inimă şi literatură”, Vatra, Convorbiri literare  şi la volumele colective Proză satirică româna contemporană, Editura Astra, Braşov, 1982, Perpetuum comic, Editura Urzica, 1985-1990 ş.a. Debutul editorial –  în anul 1983, cu volumul de schiţe şi povestiri Trandafirul de plastic, Editura Albatros.

Printre premiile literare enumerăm: Premiul USR, filiala la Braşov, în 1991 şi 1996, pentru Fotografii mişcate şi Eroul nostru; Premiul I la Bienala naţională a umorului, 1987. Medalia de aur a Academiei Braziliei pentru literatură, Medalia „Newseum” pentru libertatea de exprimare, decorat cu „Meritul Cultural”, în Grad de Cavaler, premii media pentru întreaga activitate publicistică, pentru editorial şi talk-show, Ordinul ziariştilor clasa întâi.

Eduard Huidan a participat la reuniuni internaționale, monitorizări, activități legate de libertatea de exprimare, în calitate de membru și raportor al World Association of Newspapers, la călătorii de studii și documentare, în SUA, Germania, Marea Britanie, Franța, Federația Rusă, Italia, Spania, Brazilia, Japonia, Africa de Sud, Liban, Siria, Turcia, China, Maroc ș.a.

Opera: Trandafirul de plastic – schiţe şi povestiri (1983); Numele jocului, roman (1986); Linia, roman (1984); Fotografii mişcate, roman (1991); Eroul nostru, roman (1996); Ne-am tuns, ne-am uns (2008).


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button