Sondaj. Impredictibilitatea mediului fiscal și nivelul ridicat al fiscalității, cele mai presante probleme ale companiilor
Cele mai presante probleme ale companiilor din ţara noastră sunt impredictibilitatea mediului fiscal și nivelul ridicat al fiscalității, relevă „Sondajul privind accesul la finanțare al companiilor nefinanciare din România”, publicat recent de Banca Naţională a României (BNR).
„În ultimele șase luni, companiile au resimțit în creștere problemele întâmpinate în desfășurarea activității. Între cele mai presante constrângeri se mențin impredictibilitatea mediului fiscal, nivelul ridicat al fiscalității și costurile (de producție, cu forța de muncă etc.), fiind urmate de concurența și disponibilitatea forței de muncă bine pregătite. Aspectele resimțite de companii reflectă riscurile asociate evoluției pe piața muncii evidențiate prin deficiențele structurale persistente, având impact asupra costurilor firmelor, dar și a competitivității interne și externe. Nevoia de predictibilitate a factorilor de ordin fiscal continuă să fie stringentă și să influențeze negativ mediul de afaceri din România, atât în ansamblu (66% dintre respondenți apreciază factorul ca fiind mare sau foarte mare, în creștere cu 7 puncte procentuale de la decembrie 2018), cât și în structura pe dimensiuni ori sectoare de activitate. În plus, nivelul ridicat al fiscalității este apreciat ca având o influență semnificativă de către 64% din totalul companiilor, punând conduita politicii fiscale pe primul plan în preocupările firmelor. Diminuarea incertitudinilor legislative, în contextul unui mix echilibrat de politici macroeconomice, este de natură să genereze efecte pozitive asupra dezvoltării activității firmelor, inclusiv din perspectiva planurilor de investiții ale acestora”, se arată în document.
Totodată, problemele legate de piața muncii reprezintă pentru companii provocări semnificative, atât în ceea ce privește costul crescut cu angajații, cât și dificultatea de a găsi personal bine pregătit. Problema costurilor de producție și a celor cu forța de muncă a evoluat în intensitate în mod relativ egal pentru majoritatea categoriilor, însă cea mai mare pondere a firmelor afectate se regăsește în agricultură (59%) și în industrie (53%). Firmele din industrie prezintă o ușoară scădere în ceea ce privește intensitatea factorului disponibilitatea forței de muncă bine pregătite ca obstacol în activitate.
Analiza a fost realizată pe baza răspunsurilor companiilor la sondajul realizat de BNR, la care au participat aproximativ 11.000 de companii nefinanciare, și se referă la perioada aprilie 2018 – martie 2019.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.