Expres

O brașoveancă este prim-cercetător la Institutul Naţional de Fizică Nucleară din Italia

 

O româncă născută la Brașov este prim-cercetător la Institutul Naţional de Fizică Nucleară de lângă Roma.

Cătălina Oana Curceanu s-a născut la Braşov, a copilărit în Covasna, iar liceul şi facultatea le-a terminat la Bucureşti, unde a studiat Fizica şi unde a absolvit ca şef de promoţie.
În urmă cu circa trei decenii a plecat cu o bursă în Italia, unde locuieşte şi în prezent. Tot aici, conduce de câţiva ani un grup de cercetare care efectuează experimente în fizica nucleară şi cuantică, potrivit businessmagazin.ro.

Din grupul pe care-l conduce fac parte 20 de persoane: cercetători, ingineri, doctoranzi. „Nu coordonez un business propriu-zis, ci proiecte fundamentale de cercetare cu o valoare vizibilă – adică aparatele pe care le construim şi folosim – de milioane de euro”, a explicat cercetătorul român.

„În 1991 am venit cu o bursă de studiu la institutul de fizică de la Frascati, cel mai mare institut de cercetare italian în fizică nucleară, Laboratori Nazionali di Frascati dell’Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (LNF-INFN), în cadrul unui grup care efectua un experiment, OBELIX, la CERN-Geneva”, a povestit ea despre cum a ajuns în Italia. În acest experiment şi-a realizat teza de doctorat. Între timp, după mai multe concursuri, a ajuns prim-cercetător la LNF-INFN, unde de câţiva ani conduce grupul de cercetare care efectuează experimente în fizică nucleară şi cuantică.

A început cu experimente de fizică nucleară la CERN (Geneva), după care a propus ea însăşi experimente la acceleratorul DAFNE de la Frascati, la laboratorul subteran de la Gran Sasso şi în Japonia, la KEK şi J-PARC.

„Mi-am făcut propriul grup de cercetare şi am mai multe proiecte finanţate de ministere din Italia, proiecte europene şi internaţionale, în special în cadrul fizicii nucleare şi cuantice”, a explicat brașoveanca.

Ea a ținut să precizeze că în cercetarea de vârf, în special în fizică, este absolut normal să pleci din propria ţară, oricare ar fi aceasta. De altfel, grupul ei este format din tineri din toată lumea, care lucrează cot la cot pentru a descoperi misterele universului, a mărturisit Cătălina Oana Curceanu. „Faţă de univers, Terra este oricum extrem de mică şi noi, cercetătorii, ne simţim oriunde acasă”, a adăugat românca.

Deși a plecat din ţară acum aproape trei decenii, revine frecvent acasă. Mai mult, colaborează cu IFIN-HH – un grup de la institutul de la Măgurele – participând la experimentele pe care aceştia le conduc.
Ultima dată a fost în România în aprilie.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button