Economic

Cauza viitoarei crize economice din România

 

Știți ce-i aceea wage led growth? Este un soi de strategie economică pe care s-a bazat guvernarea PSD începută după alegerile parlamentare de la finele lui 2016 și presupune, în esență, stimularea consumului prin creșterea veniturilor, obținând astfel creștere economică, și pe credința că apoi, nemaifăcând nimic, forțele naturale ale pieței vor face ca sistemul să devină stabil. Este cauza principală a dezechilibrelor bugetare din prezent, unele care ne îndreaptă spre criză.

Eroarea fundamentală este, cred – și nu cred doar eu, ci și mulți oameni care se pricep mult mai bine decât mine – că o asemenea politică merge, eventual, aplicată, însă doar pe termen scurt și când sunt îndeplinite două condiții: să existe o recesiune care să determine scăderea semnificativă a consumului și să fie pus în practică un program de stimulare a producției interne, astfel încât aceasta să devină competitivă. Or, nici una dintre aceste condiții nu era îndeplinită când guvernarea PSD a început să aplice wage led growth.

Ce au făcut guvernanții? Au mărit mult și în mod forțat salariile bugetarilor, fără ca aceste măriri să fie legate de eficiență, profesionalizare, competitivitate… fără să fie legate de nimic. Procedând astfel, au creat o discrepanță între veniturile din sectorul neproductiv și cele din sectorul productiv. De pildă, diferența dintre salariul în administrația publică și cel din mediul privat este în România cea mai mare din Europa! Iar cel mai mare salariu de bugetar, unul de vreo 34.000 de euro lunar, se plătește tot în România!

Apoi, nu doar că guvernanții au decis să stimuleze consumul într-o perioadă de creștere economică, dar – pe fondul competitivității scăzute a producătorilor interni – au stimulat consumul din import. Adică banii cheltuiți de români au ajutat economiile altor țări. În plus, stimularea consumului a stimulat și inflația. Nu întâmplător România are cea mai mare creștere a ratei inflației din Uniunea Europeană. Altfel spus unii dintre români câștigă mai mult, dar produsele se tot scumpesc, recte valoarea banilor scade. Nu mai vorbesc acum despre acei angajați din sectorul privat cărora le-au scăzut salariile, în vreme ce ale bugetarilor creșteau…

Pentru a putea asigura cheltuielile publice crescânde – dintre care cele de personal ocupă un loc de frunte – pe fondul competitivității scăzute a economiei și a gradului redus de colectare a veniturilor la buget, Guvernul a recurs la împrumuturi masive, ale căror dobânzi au ajuns cele mai mari din UE. Ce face acum? Face eforturi să readucă la buget măcar o parte din banii pe care i-a cheltuit cu măriri de salarii și cu pensii speciale. Adică să ia înapoi de la oameni cât mai mult din ceea ce le-a dat. Asta da strategie de guvernare!


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button